Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовини3 серпня – Всесвітній день кавуна: цікаві факти

3 серпня – Всесвітній день кавуна: цікаві факти

Этот материал также доступен на русском языке
3 серпня 2023 року – це четвер. Сьогодні відзначається найсмачніше свято – День кавуна.

3 серпня відзначається Всесвітній день кавуна. Дату для святкування обрали невипадково. Адже саме на початку серпня спостерігається пік збирання цієї смачної та соковитої ягоди. Достеменно невідомо хто, коли і як запровадив цю цікаву подію. Однак загальновизнаним вважається факт, що День кавуна вперше з’явився у США. Жодна літня вечірка чи пікнік у цій країні не обходиться без кавуна. Абатьківщиною цієї ягоди є Південна Африка. З давніх-давен кавуни вирощують в Намібії, Південно-Африканській республіці, Ботсвані і т.д.

Цікаві факти про кавуни

  1. В кавунах присутні у невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. М’якуш кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін та цитрулін.
  2. Лікопен, який міститься в кавунах, має потужні антиоксидантні, протизапальні властивості та ще зменшує тромбоутворення, знижує синтез холестерину, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові та знижує ризик остеопорозу.
  3. Калорійність кавуна — близько 30 калорій на 100 грамів, хоч буває й більше. Кавуни корисні людям, які тренуються чи стежать за своєю фігурою.
  4. Найбільший кавун важив 122 кг і виростила його родина Брайт на американській фермі Hope Farm Store з Arkansas. Цей кавун потрапив до Книги Гіннеса.

Що сталося в Україні та світі 3 серпня?

1904 – Члени британської експедиції стали першими людьми Заходу, що увійшли до священного міста Лхаса в Тибеті;

1915 – Австро-угорські війська в ході Першої світової війни захопили Володимир-Волинський;

1922 – Радіо Нью-Йорка застосувало перший у світі звуковий радіоефект: двома шматками дерева було зімітовано стукіт дверей;

1949 – Набрав чинності Статут Ради Європи;

1949 – У США заснована Національна баскетбольна асоціація (НБА);

2000 – Верховний суд Чилі виніс ухвалу про позбавлення парламентської недоторканності Аугусто Піночета.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні