Середа, 15 Травня, 2024
ГоловнаДачаМісячний посівний календар на травень 2024 року: сприятливі дні для роботи в...

Місячний посівний календар на травень 2024 року: сприятливі дні для роботи в саду та на городі

Этот материал также доступен на русском языке
У квітні у дачників повно турбот і мало часу. Список того, що робити на городі у квітні, доволі широкий: посадка розсади овочів і саджанців дерев, обрізка й обприскування саду від шкідників, прибирання та виполювання ділянки. У цьому матеріалі ми розповімо, в які дні слід приділяти час розсаді та рослинам, а які – не варті зусиль.

Не лише погодні умови впливають на врожайність, а й фази Місяця, у яких виконуються роботи.

Плануємо роботу на ділянці правильно за допомогою посівного місячного календаря на травень 2024 року.

Раніше ми розповідали, що в жодному разі не можна садити біля помідорів.

Місячний посівний календар на травень 2024 Україна

1-2 травня — сприятливі дні для догляду за ділянкою: прополювання бур’янів, обрізки хворих і старих гілок, підстригання газону та формування живоплоту. Нанесені рослинам рани швидко загояться. Період не дуже зручний для посівів. Виняток — цибулинні квіти.

3-5 травня — сприятливі дні для посадки редиски, зелені та всіх коренеплодів (моркви, буряків, редьки, ріпи, петрушки, пастернаку). Дозволено щеплення та пасинкування рослин, внесення добрив, посадка ягідних кущів. За сприятливої погоди можливе пересадження розсади у відкритий ґрунт.

6-9 травня — дні молодика. У ці дні не рекомендується працювати із рослинами. Втім, можна розпушувати і перекопувати ґрунт, полоти бур’яни, а також готувати інвентар.

10-13 травня — врожайні дні для посіву будь-яких овочів, посадки квітів, ягідних кущів та винограду. Також можна пересадити розсаду на город, посіяти полуницю та суницю. Поливи та підживлення будуть подвійно корисними, але при цьому не рекомендується застосовувати отрутохімікати.

14-17 травня — це не дуже сприятливі дні для посіву нових культур. Але в ці дні варто подбати про інші посіви — полити, підгодувати, накрити від морозів, обрізати старі гілки. Також це сприятливий період для робіт у саду, обприскування дерев від хвороб та побілки стволів. Можна боротися з бур’янами та шкідниками, але не варто рясно поливати ділянку.

18-21 травня — сприятливі дні для посадки баштанних культур (динь, кабачків, гарбузів, кавунів), а також кукурудзи, зелені, салатів та огірків. Можна пересаджувати у відкритий ґрунт розсаду, а на клумбу — квіти. Також можна вносити мінеральні добрива та застосовувати хімічні препарати — вони нашкодять менше, ніж зазвичай. Але дерева цими днями обрізати не варто.

22-24 травня — дні повного місяця, під час яких робота з рослинами небажана.

25-28 травня — добрі дні для посадки картоплі, моркви, зелені та будь-яких інших овочів — все добре приживеться. Також у ці дні можна робити прищипування рослин, пересаджувати квіти та овочеву розсаду. Можна збирати врожай зелені та ранніх овочів. Не рекомендується рясно поливати та підгодовувати рослини.

29-31 травня — добрі дні для боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами — внесені пестициди будуть особливо ефективними. Ці дні також сприятливі для догляду за кущами та деревами в саду, підгортання картоплі, посіву зелені та пізніх овочів, посадки троянд. Не рекомендується замочувати насіння та садити кімнатні квіти, а також заготовляти живці.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсіонерам у 9 областях встановлено нову доплату до пенсії: хто і скільки зможе отримати

Заборона виплат пенсій та багато іншого: що саме передбачає пакет допомоги США (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні