Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 28 червня – День Конституції України

Яке сьогодні свято: 28 червня – День Конституції України

Этот материал также доступен на русском языке
28 червня – День Конституції України. Визначна подія сталася саме 28 червня 1996 року. І з того часу це – державне свято. Конституція – це основний закон, адже вона займає верховну позицію з усіх інших законів.

День Конституції України – цікаві факти

28 червня – це єдине державне свято, закріплене у самій Конституції.

Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 до 1996 року.

Активний період роботи над документом тривав три місяці.

Весь цей час комісія працювала над проектом без вихідних, з 9 ранку до 10 вечора. Під час підготовки до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок.

21 червня 1996 р. було прийнято доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати та змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурпіроване державою, її органами чи посадовими особами.

Засідання Верховної ради щодо прийняття Основного Закону тривало цілу добу.

Міжнародна спільнота схвалила Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

22 серпня 2011 року в Києві було презентовано першу мініатюрну Конституцію України, Конституцію в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну було написано близько 9,5 тис. літер.

Кожна з цих літер має розмір трохи більше 1 мм. Текст книги написана індійська туш. Сама ж мініатюра виконана із спеціального тонкого паперу. Міні-конституція знаходиться у чохлі із зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Мініатюра була передана до Музею книги та друкарства.

Також 28 червня – Міжнародний день соціального бізнесу. Головна мета цієї події полягає у приверненні уваги представників влади та інших людей до проблем, які все ще залишаються в суспільстві.

А ще 28 червня – Міжнародний день пірсингу. Дату обрали на честь дня народження Джима Уорда, який відкрив перший у світі професійний салон, де можна було зробити пірсинг. Називався він “Рукавичка”. Сталося це 1978 року.

Що сталося в Україні та світі 28 червня

1914 – У Сараєво (з 1945 року – столиця Боснії та Герцеговини) стався замах Гаврила Принципа на австрійського спадкоємця престолу ерцгерцога Франца Фердинанда і його дружину, що послужило приводом до початку Першої світової війни;

1919 – Утворилася Ліга Націй;

1922 – Створення прокуратури в Україні;

1969 – початок Стоунволлських бунтів у Нью-Йоркському районі Грінвіч Віллідж (Манхеттен). У ніч на 28 червня відвідувачі клубу “Stonewall Inn” на Christopher street вперше чинили активний опір поліції, яка проводила чергову облаву. Зіткнення тривали кілька днів. Ця дата вважається точкою відліку ЛГБТ-рухів;

1989 – у Києві пройшов прощальний матч Олега Блохіна: збірна СРСР зустрілася зі збірною світу;

1996 – Верховна Рада України за одну ніч ухвалила нову Конституцію;

1997 – Майк Тайсон відкусив шматочок вуха Евандер Холіфілд.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні