Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧастину пенсії буде безповоротно втрачено: у Пенсійному фонді попередили українців

Частину пенсії буде безповоротно втрачено: у Пенсійному фонді попередили українців

Этот материал также доступен на русском языке
Для призначення пенсії майбутні пенсіонери мають звернутися до Пенсійного фонду не пізніше ніж за три місяці з дня досягнення 60-річчя. За найменших зволікань або проблем з документами можна залишитися без виплат.

“9 вересня минулого року мені виповнилося 60 років. Я в Харкові подав документи на призначення пенсії. У лютому отримав пенсію за січень. Звернувся за два місяці до дня народження. Щоправда, була проблема із трудовою книжкою: не було печатки на першій сторінці через це виникла затримка із призначенням пенсії. Чи можуть мені зробити перерахунок і повернути кошти за вересень-грудень?” – запитав українець.

У Пенсійному фонді відповіли, що людина має право звернутися за призначенням пенсії у тримісячний строк після настання права на нього. У вашому випадку право настало з 10 вересня. Втім, якщо не всі документи і без цих документів неможливо призначити пенсію, то повідомляється про це. І у разі усунення недоліків протягом трьох місяців пенсія призначається наступного дня після досягнення пенсійного віку.

Основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до 01.01.2004 року, є трудова книжка. Якщо вона мала такі неточності, як ви зазначили, то це порушення інструкції з ведення трудових книжок. Через відсутність печатки вона може бути навіть визнана недійсною, тому що печатка – це основний реквізит на титульній сторінці. І це справді серйозна причина, чому могли не призначити пенсію з 10 вересня: стаж треба було підтвердити.

І якщо ви доносили документи довше за три місяці, то до попередньої дати призначення пенсії повернутися вже неможливо.

Але варто зазначити і те, що 15 квітня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.03.2023 № 2981-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до нього в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення для осіб, які проживають або проживали на території, на якій ведуться або велися бойові дії, та/або на тимчасово окупованій території та зверталися за призначенням пенсії під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення, пенсія призначається: за віком – від дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку.

Це відбувається за умови, що термін звернення за призначенням пенсії не закінчився станом на 24 лютого 2022 року. При цьому, якщо особам, які проживають або проживали на таких територіях, та яким у період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2023 року пенсія призначена з дня звернення, можливе обчислення пенсії з дня досягнення пенсійного віку. Норма не діє для осіб, у яких термін звернення за призначенням пенсії закінчився станом на 24 лютого 2022 року.

Тому для вирішення питання призначення пенсії з 10.09.2022 р. в ПФУ порекомендували звернутися із заявою до органів Пенсійного фонду, у тому числі до Головного управління Пенсійного фонду у Харківській області.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто з українських пенсіонерів отримає солідну доплату до пенсії у серпні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні