Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 12 червня - Всесвітній день боротьби з дитячою...

Цей день в історії: 12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею та День червоної троянди

Этот материал также доступен на русском языке
12 червня 2023 року – це понеділок. Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з дитячою працею та День троянди.

Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Цей день встановлено Міжнародною організацією праці (МОП) та щорічно відзначається 12 червня. Ідея ввести в календар нову дату виникла після конференції з боротьби з найгіршими формами дитячої праці та міжнародної конференції з питань дитячої праці, що відбулися в Амстердамі та Осло у 1997 році.

Щороку 12 червня уряди, організації роботодавців та працівників, представники громадянського суспільства, а також мільйони людей по всьому світу об’єднують свої зусилля у боротьбі з дитячою працею.

За останніми даними, кількість працюючих дітей у світі, віком від 5 до 17 років, становить 160 мільйонів, причому понад сто мільйонів є жертвами сучасного рабства, а 79 мільйонів із них зайняті небезпечною працею.

День червоної троянди

Це свято приходить щороку, щоб нагадати всім про значення любові. Адже червона троянда — універсальний символ кохання, симпатії та романтики.

Троянди бувають різних форм, розмірів та відтінків, що робить їх улюбленими у дворах по всій країні. Троянди ніколи не бувають синіми!

Археологи виявили скам’янілість троянди віком 35 мільйонів років. Їхній прекрасний аромат є популярним квітковим ароматом і навіть використовується в багатьох жіночих духах. 1986 року президент Рональд Рейган оголосив троянду національною квітковою емблемою США.

Видано перший патент на протигаз

12 червня 1849 року американське патентне бюро видало Льюїсу Хаслетту перший патент на влаштування протигазу. Винахід називався “легеневим протектором” і складався з блоку з клапанами на вдих-видих і повстяного фільтра, що приєднується безпосередньо або через трубку до цього блоку. Останній міг кріпитися до носа чи рота.

Активна робота над удосконаленням засобів захисту дихальних органів людини розпочалася в період Першої світової війни, коли у квітні 1915 року на німецько-французькому фронті німці провели першу газову атаку.

На той час для захисту від газів солдатам видавалися марлеві маски, просочені спеціальним розчином. Проте вони виявились ненадійним засобом захисту.

Що сталося в Україні та світі 12 червня

1964 – Нельсон Мандела засуджений на довічне ув’язнення;

1966 – У Києві почалася експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Вєкліча;

1975 – Верховний суд Індії визнав прем’єр-міністра Індіру Ганді винною в корупції та фальсифікації результатів виборів у 1971 році і заборонив їй на 6 років займатися політичною діяльністю. У відповідь на рішення суду Ганді оголосила в країні надзвичайний стан та санкціонувала масові арешти політичних опонентів;

1999 – До Пріштіна (столиця Косова) увійшли миротворчі загони НАТО під командуванням британського генерала Майкла Джексона. В аеропорту “Слатина” у них виникла сутичка із 200 російськими десантниками, які самовільно зайняли його, здійснивши перехід із Болгарії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні