Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 2 травня

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 2 травня

Этот материал также доступен на русском языке
2 травня 2023 року – вівторок. Цього дня у світі відзначають День тунця та День поінформованості про цингу – небезпечне захворювання.

2 травня – Всесвітній день тунця. Подія має екологічну спрямованість. Вважається, що вона допоможе звернути увагу людства на необхідність захисту рибних ресурсів нашої планети.

Цей день був проголошений резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2016 року з метою підвищення обізнаності населення планети щодо цінності цього різновиду риб. Тунці – група морських риб сімейства скумбрієвих. У природі налічується близько 40 різновидів, які сильно варіюються за розміром та масою. Найменший представник – скумбрієвий тунець – розміром приблизно 50 см та вагою 1,8 кг. А найбільший представник свого роду – звичайний тунець – може досягати завдовжки до 4,5 м і важити понад 600 кг.

А ще 2 травня – Міжнародний день поінформованості про цингу. Хвороба цинга була поширена ще кілька століть тому. Особливо часто на неї хворіли моряки та люди, які тривалий час перебували без свіжих овочів та фруктів. Цинга викликає в організмі нестачу вітаміну С, вона легко піддається лікуванню і сьогодні вже є безліч ліків, які допомагають проводити профілактику хвороби.

Що сталося в Україні та світі 2 травня

  • 1312 – Папа Римський Климент V передає майно тамплієрів Ордену госпітальєрів;
  • 1611 – опублікували першу офіційно санкціоновану англомовну версію Біблії, яка називалася “Біблія короля Якова”;
  • 1668 рік — між Францією та Іспанією було укладено Перший Аахенський світ;
  • 1817 рік – в Одесі засновують Рішеліївський ліцей;
  • 1892 рік – у Києві запускають електричний трамвай;
  • 1986 рік – перемогою над “Атлетіко” (Мадрид) 3:0, “Динамо” (Київ) завойовує Кубок Кубків 1985/86;
  • 2014 рік — протистояння в Одесі: внаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш та пожежі в одеському Будинку профспілок загинули 48 людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні