Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні та світі 13 квітня

Які свята відзначають в Україні та світі 13 квітня

Этот материал также доступен на русском языке
13 квітня 2023 року – це четвер. У світі відзначають Всесвітній день пам'яті жертв Катині та Всесвітній день рок-н-ролу.

Всесвітній день пам’яті жертв Катині

13 квітня 1943 року з’явилися перші німецькі повідомлення про трагедію в Катині, де навесні 1940 року було розстріляно близько 15 тис. польських військовослужбовців та 7 тисяч цивільних осіб (за даними польської сторони).

5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) прийняло секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), які перебували в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, які утримувалися України та Білорусії.

Підставою для рішення Політбюро стала записка наркома внутрішніх справ СРСР Берії в ЦК ВКП(б) Сталіна, в якій говорилося, що всі військовополонені є “затятими і невиправними ворогами радянської влади”.

Термін “катинський злочин” означає розстріл у квітні-травні 1940 р. майже 22 тисячі польських громадян, які утримувалися в тюрмах і таборах НКВС СРСР. Переважна більшість поляків – понад 14 тисяч, були захоплені у полон Червоною армією у вересні 1939 року, офіцери та поліцейські. Їх розстріляли та поховали у Катинському лісі неподалік Смоленська. Іншу частину військовополонених розстрілювали в інших місцях, зокрема у Харкові – 3820 в’язнів Старобільського табору.

Всесвітній день рок-н-ролу

Всесвітнім днем рок-н-ролу вже давно заведено вважати саме 13 квітня, і цього дня відзначають його свято.

На звання першої пісні в жанрі рок-н-рол, серед інших, претендує композиція Rock Around the Clock, записана Біллом Хейлі та його гуртом The Comets у 1954 році. Пісня була записана у квітні на студії Pythian Temple у Нью-Йорку – саме до цієї події приурочено святкування Всесвітнього дня рок-н-ролу.

На платівці Rock Around the Clock вийшов у тираж у травні 1954 року, а оскільки тоді ще не існувало терміна “рок-н-рол”, її жанр був позначений як фокстрот. Незважаючи на активну ротацію на радіо, справжня популярність до пісні прийшла, коли її використовували у заставці фільму “Шкільні джунглі”, що вийшов 1955 року.

Що сталося в Україні та світі 13 квітня

1923 – Відбулося урочисте відкриття у Лондоні стадіону Уемблі;

1928 – У Києві відбулася прем’єра фільму Олександра Довженка “Звенигора”;

1934 – Завершено операцію порятунку екіпажу та учасників експедиції пароплава “Челюскін”;

1941 – Підписання радянсько-японського Пакту про ненапад;

1960 – Проведення Францією випробування ядерної бомби у пустелі Сахара. Франція стає четвертою ядерною державою світу;

1967 – Пісня Something Stupid, записана Френком Сінатрою у дуеті зі своєю дочкою Ненсі очолила чарт США;

1967 – Перший виступ Rolling Stones за “залізною завісою”, у радянській Варшаві;

1990 – Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за вбивство в Катинському лісі 1940 року кількох тисяч польських офіцерів. У цьому злочині раніше СРСР звинувачував нацистів;

1991 – гурт Londonbeat очолили американський чарт, на вершину хіт-параду забралася їхня пісня I’ve Been Thinking About You.

Нове на сайті