Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЩо святкують 18 грудня?

Що святкують 18 грудня?

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя 18 грудня 2022 року. 352-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 13 днів.

18 грудня у світі відзначають Міжнародний день мігранта, а також День арабської мови в ООН. Сьогодні відзначається День вдячності сніжинкам та День згортання у клубочок. А в Україні сьогодні святкують День працівників органів РАГСу.

День працівників органів РАГСу

Щороку 18 грудня в Україні відзначають професійне свято – День працівників органів РАГСу.

Так повелося, що 18 грудня 1917 вважається днем народження цієї служби. Саме тоді було прийнято «Декрет про громадянський шлюб, про дітей та ведення книг актів стану».

Саме цей декрет і став відправною точкою, після якої офіційний шлюб визнавався лише після реєстрації в органах РАГС.

Вітати в цей день потрібно всіх працівників цієї сфери, оскільки їхня служба вкрай важлива, а самі вони – не тільки клерки та юристи, а й багато в чому психологи, яким доводиться вислуховувати різні життєві історії різних людей.

День в історії

Цього дня 1865 року 13-ту поправку до Конституції США про заборону рабства офіційно проголосили частиною основного закону країни.

18 грудня 1890 року у Лондоні відкрилася перша у світі підземна електрифікована залізниця – метрополітен.

У 1892 році на сцені вперше був показаний балет Петра Чайковського «Лускунчик».

1917 року в Києві відкрили Українську державну академію мистецтв.

1958 року запущено першого супутника зв’язку. Йдеться про американський апарат SCORE. Американці провели перший сеанс передачі голосу через супутник.

Церковні свята 18 грудня

Сьогодні православні християни святкують Савин день. Це день пам’яті преподобного Сави Освяченого, який був отцем святого Миколая.

Цього дня віруючі згадують преподобних Каріона, Захарію та Саву, святителя Гурія, святого Сергія, священномученика Іллю, преподобномученика Геннадія та мученицю Анастасію.

Нове на сайті