П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини26 листопада – День пам'яті жертв Голодоморів: п'ять головних фактів

26 листопада – День пам’яті жертв Голодоморів: п’ять головних фактів

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку у четверту суботу листопада ми поминаємо мільйони жертв голодоморів. Найбільшим з них був Голодомор, який тривав 17 місяців - з квітня 1932 року до листопада 1933 року.

2006 року Верховна Рада офіційно визнала Голодомор геноцидом українського народу. Причиною голоду 1932-1933 років стала нелюдська політика хлібозаготівель, яку проводила комуністична влада. У селян примусово відбирали продовольство, прирікаючи на голодну смерть.

1. Від голоду померли від 4 до 7 мільйонів людей

Скільки людей загинули в Україні під час Голодоморів, достеменно невідомо. За різними даними, загинуло від чотирьох до семи мільйонів людей. Так, у рішенні Київського апеляційного суду, яке було винесено стосовно винуватців Голодоморів, зазначено кількість 3,9 мільйона осіб. Однак деякі історики називають значно більші цифри, зокрема Інститут національної пам’яті припускає, що загиблих було близько 7 мільйонів. Як стверджують історики, навесні 1933 року в Україні щодня помирало майже 25 тисяч людей.

2. У селян відбирали усі продукти

Плани хлібозаготівель, виконання яких вимагали від селян, були драконівськими, і у тих, хто не виконував їх, конфіскували будь-які продовольчі продукти. Влада припускала, що таким чином вона змусить селян здавати нібито приховане від держави зерно. Спочатку відбирали м’ясо, сало і картоплю, потім стали буквально виметати все, що було в хаті, до крихти.

3. За зірваний колосок розстрілювали

1932 року з’явився новий репресивний закон про «охорону» державного майна, який прозвали «законом про п’ять колосків». Він був створений на підставі того, що «антисоціальні елементи», на кшталт розкулачених селян, нібито розкрадають колгоспну власність. Якщо людину викривали у «крадіжці», їй загрожував розстріл з конфіскацією всього майна. За пом’якшувальних обставин розстріл могли замінити 10-річним строком ув’язнення. Амністії за цим законом не було. У перший же рік дії цього закону засудили 150 тисяч людей.

4. Від голоду почався канібалізм

Ті, хто вижив під час Голодомору, розповідали: голод доводив людей до такої міри розпачу, що вони їли тіла своїх або померлих сусідських дітей. Цинізм радянської влади досяг межі, коли уряд почав випускати плакати із попередженням: «Їсти власних дітей – це варварство». За деякими даними, за канібалізм під час Голодомору було засуджено понад 2500 людей.

5. Правда про Голодомор у книгах

Першим романом про Голодомор став «Жовтий князь» Василя Барки, який вийшов 1962 року. Через двадцять років у США було надруковано мемуари радянського генерала і дисидента Петра Григоренка, в якому він описав механізми штучного створення голоду в Україні і, зокрема, у Херсонській області.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні