Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовини30 листопада – День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України

30 листопада – День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України

Этот материал также доступен на русском языке
30 листопада – 334-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 31 день. 30 листопада у світі відзначають Всесвітній день свійських тварин, Міжнародний день захисту інформації, Міжнародний день спідниці та Міжнародний день мікроелектроніки.

День радіотехнічних військ Збройних сил України

30 листопада відзначається День радіотехнічних військ Збройних сил України. Це професійне свято було встановлено наказом міністра оборони Михайла Єжеля № 490 від 16 вересня 2010 року. Радіотехнічні війська Повітряних Сил Збройних Сил України є основним джерелом інформації про повітряну обстановку та призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряних об’єктів та оповіщення військ.

Зараз ці війська рятують багатьом українцям життя, коли моніторить повітряну обстановку і оголошують тривогу.

Всесвітній день свійських тварин

Щороку 30 листопада відзначається Всесвітній день свійських тварин. Свято було офіційно затверджено у Флоренції у 1931 році на Міжнародному конгресі захисників природи. На честь свята проводять виставки свійських тварин, влаштовують змагання серед вихованців. Іноді влаштовують навіть паради, на яких господарі одягають своїх улюбленців у гарні та барвисті костюми. Подивитися на таку подію приходить багато людей. Особливо це подобається дітям. На виставках кожен має можливість поспілкуватися зі спеціалістами, які можуть розповісти про проблеми у змісті породистих кішок та собак, а також допоможуть інструкціями та порадами щодо догляду.

Що сталося в Україні та світі 30 листопада

  • 1763 – Судова реформа в Гетьманщині. Універсалом гетьмана Кирила Розумовського в Україні запроваджено суди — земські (для цивільних справ), міські (для кримінальних) та підкоморські (для земельних); Генеральний суд став найвищою апеляційною інстанцією.
  • 1786 – указом Петра Леопольда Йосипа Габсбурга у Великому герцогстві Тосканському вперше в європейській державі скасовано смертну кару.
  • 1867 – розпочав роботу Одеський маяк – перший електричний маяк.
  • 1918 – Данія визнала острів Ісландії незалежним і пов’язаним з нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла із союзу з Данією і була проголошена республікою.
  • 1922 – утворена Чеченська автономна область у складі Російської СФРР.
  • 1936 – пожежа знищила унікальний Кришталевий палац у Лондоні, який збудували у 1851 році для проведення І Всесвітньої виставки.
  • 1954 – у містечку Сілакауга американського штату Алабама впав метеорит Сілакауга. Один з його уламків, вага якого сягала 4 кілограмів, а діаметр — 15 сантиметрів, травмував жінку, що стало першим задокументованим випадком попадання небесного тіла в людину.
  • 1982 – Майкл Джексон випустив альбом найбільш продаваний всіх часів під назвою ”Thriller”.
  • 1996 – створено Державну митну службу України.
  • 2013 – стався незаконний силовий розгін “Беркутом” Євромайдану з метою очищення площі від учасників стихійного протесту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні