Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниІран використовує Україну як летальний полігон

Іран використовує Україну як летальний полігон

Этот материал также доступен на русском языке
У виданні The Washington Times вийшла статись про те, що Іран використовує Україну як летальний полігон для випробувань безпілотників», Росія допомагає зміцнити противника США.

Іран готовий вийти з російсько-української війни як набагато небезпечніший противник, попереджають аналітики та інсайдери з питань національної безпеки, оскільки його військова програма безпілотників перетворюється на смертоносну «зброю терору», яка врешті-решт може кинути виклик деяким із найпередовіших у світі оборонних систем.

Для режиму в Тегерані все більша залежність Росії від безпілотників іранського виробництва для її повітряної кампанії в Україні має безліч переваг, включаючи поглиблення дипломатичних та військових зв’язків між двома країнами, тоді як Іран стає ізольованим від Заходу.

Проте експерти вказують на більш тривожну мотивацію, яка може мати наслідки для національної безпеки США та їхніх союзників, включаючи Ізраїль. Використання Росією на полі бою безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136 та інших апаратів дає Тегерану інформацію в режимі реального часу про те, як його безпілотні системи працюють у зоні бойових дій, які оборонні системи можуть перемогти і які їх найслабші сторони. Ці знання керуватимуть зусиллями Ірану вдосконалити свої безпілотники, щоб зробити їх ще більш ефективними та смертоносними.

«У той час як США та НАТО мають досвід українських військових, Іран теж. Керуючи безпілотниками з Криму, іранці займають місця в першому ряду і можуть повідомляти, які атаки безпілотників були успішними і де можуть бути прогалини в будь-яких системах захисту», — написала Кетрін Ціммерман, постійний співробітник American Enterprise Institute, у нещодавній статті для Пагорба.

“Наступне покоління безпілотників Ірану буде набагато складніше зупинити”.

Війни є ідеальними лабораторіями для вдосконалення можливостей військових та зброї, що беруть участь у ньому. Нацистська Німеччина засвоїла уроки, допомагаючи силам Франциско Франка в Громадянській війні в Іспанії в 1930-х роках, а російські сили отримали досвід і ноу-хау в боях за підтримку режиму Башара Асада в Сирії за останнє десятиліття. Пані Циммерман та інші вчені б’ють на сполох щодо довгострокових наслідків зв’язку ірансько-російських безпілотників в Україні та за її межами.

«Різноманітність способів, якими українські військові перешкоджають атакам російських безпілотників, є свідченням того, які засоби захисту вони мають», — сказала вона. – Але це також говорить про спеціальну природу відповіді, виявляючи вразливі місця для більш складних та випробуваних на практиці іранських технологій. І це виявляє асиметрію у захисті від загрози».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що помічники Байдена і Путіна провели секретні переговори.

Підготував Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні