Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 17 жовтня – Міжнародний день боротьби з бідністю

Цей день в історії: 17 жовтня – Міжнародний день боротьби з бідністю

Этот материал также доступен на русском языке
17 жовтня – 290-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 75 днів. 17 жовтня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з бідністю, Всесвітній день донорства та трансплантації органів, Всесвітній день співу, День яскравого одягу та Міжнародний день правильних дій під час землетрусів.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності

Історія проведення Міжнародного дня боротьби за ліквідацію бідності починається з 17 жовтня 1987 року. У той день понад сто тисяч людей зібралися на площі Трокадеро в Парижі, де 1948 року було підписано Загальну декларацію прав людини, щоб віддати данину пам’яті жертв злиднів, насильства та голоду. Присутні заявили, що бідність є порушенням прав людини і підтвердили необхідність спільними зусиллями домагатися дотримання цих прав. Відповідні заяви було вибито на пам’ятному камені, відкритому того дня. З того часу щороку люди різних рас, переконань, станів та соціального походження збираються 17 жовтня, щоб підтвердити незмінність своєї позиції та продемонструвати солідарність із незаможними. Серед фахівців є кілька методик визначення бідності. Наприклад, Світовий банк встановив, що у час міжнародна риса бідності становить 1 долар 90 центів щодня. Зараз на таку суму мешкає близько 10% населення планети, і майже половина бідних людей проживає у країнах Африки.

Що сталося в Україні та світі 17 жовтня

  • 1113 — збудовано Києво-Михайлівський Золотоверхий собор (зруйнований у 1934).
  • 1660 — Слободищенський трактат — договір між гетьманом Юрієм Хмельницьким та Річчю Посполитою.
  • 1967 — у Великій Британії опублікували “Акт про аборт” (“Abortion Act”), який розпочав легалізацію в Західній Європі штучного переривання вагітності (вже узаконеного на той час у соціалістичних країнах).
  • 1990 — у Києві на площі Жовтневої революції завершилося голодування студентів, які домоглися від Верховної Ради УРСР ухвалення постанови про виконання їхніх політичних вимог.

Нове на сайті