Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧастина українців залишиться без стажу та пенсії: стала відома причина

Частина українців залишиться без стажу та пенсії: стала відома причина

Этот материал также доступен на русском языке
Кому не зараховуватимуть трудовий стаж і хто може залишитися без пенсії – розповіли у Міністерстві соціальної політики України.

Частині українців не зарахують трудовий стаж, необхідний для призначення пенсії, а отже, вони залишаться без пенсійних виплат. Стаж не зарахують українцям, які працювали у Російській Федерації після 19 лютого 2014 року.

Як нагадали в Міністерстві соціальної політики, це передбачено Законом України №9453 “Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України”, нещодавно прийнятому Верховною Радою.

Раніше ми розповідали, чи можуть у Пенсійному фонді змінити дату виплати пенсії на прохання пенсіонера.

Згідно із законом, страховий стаж українцям не зараховуватимуть за періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових чи правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

При цьому цим же законом передбачено зарахування стажу, придбаного в інших країнах, для визначення права виходу на пенсію. Тобто, якщо громадянин України працював за кордоном, він може подати до Пенсійного фонду України документи, які б підтверджували його трудову діяльність в інших країнах.

Цей стаж додадуть до стажу, набутого в Україні. Таким чином людина зможе вийти на пенсію в Україні у 60, 63 чи 65 років.

При цьому набутий за кордоном стаж не враховуватимуть при розрахунку розміру пенсії.

Також закон полегшує отримання пенсії в Україні мешканцям Криму. Для призначення пенсії їм тепер достатньо звернутися до Пенсійного фонду із заявою, в якій треба зазначити, що вони не отримують пенсійні виплати у Криму та хочуть їх отримувати в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку чи пенсійну справу (якщо вона є на руках). При цьому жодних підтверджень Пенсійного фонду РФ не потрібно.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чи можуть у Пенсійному фонді змінити дату виплати пенсії на прохання пенсіонера

Революційний пенсійний закон прийнято: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні