Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я та...

Цей день в історії: 10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я та День каші

Этот материал также доступен на русском языке
10 жовтня у світі відзначають Всесвітній день бездомних, Всесвітній день каші, Всесвітній день поінформованості про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин, Всесвітній день психічного здоров'я, Європейський день боротьби за скасування страти. В Україні цього дня святкують День працівників стандартизації та метрології.

Всесвітній день психічного здоров’я

Це свято відзначається щорічно з 1992 року. Заснований за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Входить до переліку всесвітніх та міжнародних днів, що відзначаються ООН. Охорона психічного здоров’я охоплює широкий спектр діяльності, що прямо чи опосередковано пов’язана з компонентом душевного благополуччя, включеним у визначення здоров’я, яке дала ВООЗ: “Стан повного фізичного, душевного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб”.

Це стосується зміцнення здоров’я, профілактики психічних розладів, а також лікування та реабілітації людей, які страждають на психічні розлади.

Як зазначено на сайті ВООЗ, психічне здоров’я не просто відсутність психічного розладу. Воно визначається як стан добробуту, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал, справлятися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно та плідно працювати, а також робити внесок у життя своєї спільноти.

Всесвітній день каші

Починаючи з 2009 року, щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначають досить незвичайне свято – Всесвітній день каші. Перший захід з нагоди свята був організований для збору коштів, щоб допомогти голодуючим дітям у країнах, що розвиваються. Саме каша, а точніше крупа, з якої вона вариться, є однією з найпростіших та найпоширеніших страв. У багатьох країнах каша є просто основою раціону харчування, отже, вона цілком здатна запобігти загрозі голоду. Але перш за все це день для тих, хто цінує і береже своє здоров’я.

Сьогодні ми святкуємо історію та походження каші, а також її користь для здоров’я. Кашу можна сміливо назвати класичною стравою, яка може стати ситним сніданком або вдалим гарніром, причому повністю готують її в кожному будинку. Безумовно, каші корисні у будь-якому віці. Дітям, наприклад, вони потрібні для правильного та гармонійного розвитку та зростання, молоді – для підтримки сил та енергії, а людям похилого віку – для збереження здоров’я та уповільнення процесів старіння.

Що сталося в Україні та світі 10 жовтня?

  • 1666 — Правобережні полковники обрали Петра Дорошенка тимчасовим гетьманом Правобережної України.
  • 1858 — за підтримки Сполучених Штатів розпочалася організована збройна боротьба за незалежність Куби від Іспанської імперії.
  • 1932 — у Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР провели ядерну реакцію щодо розщеплення атомного ядра літію.
  • 1933 – в універсамах США з’явився перший пральний порошок – Dreft. На упаковці ефект чищення пояснювали “силою диво-молекул, які висмоктують бруд із тканин”. Виробники порошку були спонсорами багатосерійних радіоп’єс, які через це прозвали мильними.
  • 1943 – Джордж Оруелл, англійський письменник, вперше вжив термін “Холодна війна”.
  • 1963 — набрав чинності міжнародний договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою.
  • 1964 — у Токіо розпочалися XVIII Олімпійські ігри.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні