Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді повідомили про зміни в оформленні пенсій

У Пенсійному фонді повідомили про зміни в оформленні пенсій

Этот материал также доступен на русском языке
Ще нещодавно для оформлення пенсії потрібно було стояти в чергах, збирати величезну кількість документів, довідок, але сьогодні вийти на пенсію стало набагато легше та простіше. Навіть виходити з дому не треба. Але є одна важлива умова.

Це наявність необхідної кількості страхового стажу. Якщо пенсіонер вже має весь необхідний страховий стаж, то він може подавати документи для оформлення пенсії, не чекаючи досягнення пенсійного віку. Звичайно, йдеться про кілька місяців раніше 60-річчя.

Для цього потрібно:

Створити власний кабінет на сайті Пенсійного Фонду та авторизуватися в ньому за допомогою електронного підпису. Ліворуч буде меню, в якому потрібно знайти пункт “Заява на автоматичне нарахування пенсії”.

Далі заповнюєте всі пункти та прикріплюєте скан-копії необхідних документів. Підписуєте заяву за допомогою електронного підпису та відправляєте. Заявка буде оброблятись кілька робочих днів і, якщо все добре, то у зазначений термін пенсія почне надходити на ваш рахунок.

Вийти на пенсію можна раніше

Українці, які накопичили достатню кількість стажу для пенсії та за 1-1,5 роки до відзначення 60 років залишилися без роботи, можуть достроково вийти на пенсію. Достроковий вихід на пенсію можливий:

  • у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників. При реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності відповідної для них роботи);
  • у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я, але без необхідності реєстрації в державній службі зайнятості. Якщо пенсіонер працюватиме в період до досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що буде з пенсіями тих, хто через війну виїхав за кордон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні