Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовини15 вересня 2022 року - цей день в історії: які сьогодні свята...

15 вересня 2022 року – цей день в історії: які сьогодні свята та основні події

Этот материал также доступен на русском языке
15 вересня – 258-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 107 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день крапки, День вільних грошей, День народження екологічної організації "Грінпіс", Міжнародний день демократії, Всесвітній день поінформованості про лімфому.

Міжнародний день демократії

Це свято запроваджено 8 листопада 2007 року Генеральною Асамблеєю, яка запропонувала державам-членам, всій системі ООН та іншим регіональним, міжурядовим та неурядовим організаціям скористатися приводом та звернути увагу на стан демократії у світі. Міжнародний день демократії проголошено на ознаменування ухвалення Міжпарламентським союзом у 1997 році Загальної декларації про демократію. Сьогодні Декларація є підмогою, коли йдеться про основні принципи демократії, елементи та стандарти демократичного правління та міжнародні аспекти демократії.

Міжнародний день крапки

15 вересня проводиться Міжнародний день крапки. Відзначається з 2009 року. Історія свята пов’язана з книгою “Крапка” англійського письменника та художника Пітера Г. Рейнолдса, написана ним у 2003 році. Головна героїня цієї книги – дівчинка на ім’я Вашті. Щоб довести своє невміння малювати, вона тицяла олівцем у папір. Однак отримані маленькі крапки та допомога вчительки стали початком сюрпризів та відкриттів. У реальному світі вчителі почали використовувати цю історію, щоб відкрити творчі здібності та впевненість серед своїх учнів. Одним із перших вчителів був Террі Шай, з подачі якого зародилося це міжнародне свято.

Всесвітній день поінформованості про лімфому

Був затверджений з ініціативи Лімфомної Коаліції у 2004 році. Метою даного заходу є підвищення поінформованості про злоякісні захворювання лімфатичної системи та особливо про специфічні симптоми та ранню діагностику. Причини розвитку лімфоми досі не відомі і є дуже складним комплексом, оскільки існує понад 60 підтипів захворювання. Більше одного мільйона людей у ​​всьому світі живуть з діагнозом лімфома і близько 1000 пацієнтів щодня виявляють цю патологію, проте поінформованість про ознаки та симптоми лімфоми, як і раніше, досить низька.

Що сталося в Україні та світі 15 вересня?

  • 533 — армія Східної Римської імперії увійшла до Карфагену.
  • 1893 – у Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета “Свобода” – перше україномовне видання в США.
  • 1916 – вперше в історії під час бойових дій були застосовані танки.
  • 1944 — у Києві відкрито оновлений Державний музей західного та східного мистецтв (нині Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).
  • 1971 – у Ванкувері створено екологічну організацію “Грінпіс”. Перша акція – протест проти американських ядерних випробувань у Аляски.
  • 1991 – у Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежність України.
  • 1991 – Верховна Рада України скасувала постанову Севастопольської міської ради про російський статус міста.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають Міжнародний день краси.

Нове на сайті