Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ Національній службі здоров'я пояснили, які щеплення можна зробити безкоштовно під час...

У Національній службі здоров’я пояснили, які щеплення можна зробити безкоштовно під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
З початку повномасштабної війни понад 500 тисяч українців отримали планові та рекомендовані щеплення. З них понад 358 тисяч – діти віком до 16 років, за даними електронної системи охорони здоров'я.

Щеплення допомагають запобігти найбільш поширеним інфекційним захворюванням, зокрема дифтерії, правцю і т.д. Тому важливо не відкладати вакцинацію і дотримуватися графіку щеплень.

Дорослі та діти можуть отримати планові щеплення безкоштовно. Як це зробити – розповіли у Національній службі здоров’я України.

Які щеплення можна зробити безкоштовно?

Планові щеплення входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Їх можна отримати безкоштовно за програмою медичних гарантій у рамках пакету «Початкова медична допомога».

Мова про щеплення від 10 найпоширеніших і найнебезпечніших хвороб: гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія та правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція.

– Більшість цих вакцин ми отримуємо у ранньому дитинстві. Одні вакцини формують імунітет протягом усього життя після 1-2 доз, наприклад, проти туберкульозу чи кору, паротиту і краснухи. Іншим вакцинам потрібно 5-6 доз для вироблення достатнього рівня антитіл, наприклад, проти кашлюку або поліомієліту. У той час як проти дифтерії та правця потрібно вакцинуватися кожні десять років після 16 років. Тому вперше дорослі повинні повторно вакцинуватись у 26. Попри війну українці вакцинуються. Зараз країною ми бачимо довоєнні середньомісячні показники щеплених. Але також бачимо, як змінилася вакцинація від регіону до регіону. Коли у Харківській області кількість вакцинацій упала на 59%, Запорізькій – на 60%. Натомість у Черкаській та Вінницькій навпаки – зросло на 100 та на 72% відповідно”, – каже голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Важливо не ігнорувати графік вакцинації та при можливості робити все щеплення вчасно.

З графіком планових щеплень можна ознайомитись за посиланням .

Як отримати щеплення під час війни?

Для планової вакцинації важливо мати декларацію із лікарем. Вакцинуватися можна у комунальних закладах первинної медичної допомоги, а також у приватних медустановах та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ та мають можливість проводити вакцинацію.

Усередині переміщені особи, які переїхали до інших регіонів країни, можуть розраховувати на первинну медичну допомогу, включаючи вакцинацію навіть без декларації.

Щоб знайти медзаклад первинної медичної допомоги, телефонуйте за номером 16-77 – контакт-центр Національної служби здоров’я України. Оператори підкажуть, де знайти найближчу первинну медичну допомогу. Під час щеплення радимо уточнити, чи вніс лікар дані про вакцинацію до електронної системи охорони здоров’я. Адже це гарантія, що інформація про факт вакцинації збережеться і не загубиться, що може статися з паперовими довідками та медичними картками.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що з 1 серпня продаж антибіотиків проводитиметься по-новому.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні