Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яГіпоглікемія при цукровому діабеті – ендокринологи назвали ризики

Гіпоглікемія при цукровому діабеті – ендокринологи назвали ризики

Этот материал также доступен на русском языке
Як не прикро це звучить, але рідко хтось здає аналіз крові, коли його, здається, нічого не турбує. А даремно. Один із найбільш інформативних показників цього аналізу – рівень цукру в крові.

Адже цей простий аналіз допоможе запобігти важкій недузі — цукровому діабету. Причини виникнення діабету першого типу наразі невідомі. А ось щодо другого, тобто набутого, він насамперед виникає у тих людей, які мають надмірну вагу, фізично неактивні.

Хто є у групі ризику?

Люди часто бояться діагнозу – діабет. Зрозуміло, чому. Тому що це серйозна патологія. Якщо її не лікувати, вона може призвести до важких ускладнень – сліпоти, ниркової недостатності, втрати кінцівок (ампутації). Також у хворих на діабет удвічі-втричі і навіть більш підвищений ризик розвитку інфаркту міокарда та мозкового інсульту (постійно підвищений рівень цукру в крові ушкоджує великі та малі судини, зокрема, порушується кровообіг у них та розвивається атеросклероз).

Останній завжди виникає у хворих на цукровий діабет раніше, ніж у тих, хто не має цієї патології.

До групи ризику розвитку цукрового діабету потрапляють і жінки, які народили велику дитину – понад чотири кілограми. Тому вони мають щорічно перевіряти рівень глюкози в крові.

Її норма — 5,5 мілімоля на літр, а цукровий діабет діагностують, коли рівень цукру більший за сім мілімолів. Прихований діабет – там у середині. Звичайного аналізу крові з пальця достатньо, щоб дізнатися, який рівень глюкози у вас.

Ендокринологи радять робити такий аналіз тим, кому за 40 разів на рік.

Чи можливо запобігти діабету?

Так. Для цього потрібно постійно стежити за своєю вагою, боротися із зайвими кілограмами. Дотримання нормальної ваги тіла, активний спосіб життя та постійні фізичні навантаження – найважливіші методи запобігання цій хворобі.

Небезпечний не лише високий рівень глюкози в крові, а й низький

Так, людина, хвора на діабет, як уже було сказано, перш за все повинна контролювати рівень цукру в крові, не допускати гіпоглікемії (зниження концентрації глюкози). Потрібно, щоб рівень цукру був не нижчим за 2,7 мікромоль. Бо насамперед це негативно позначається на нервовій системі. Мозок найчутливіший до нестачі цукрів. І якщо виникають коматозні стани, він просто вимикається. Допускати цього не можна, щоб не розвинулися незворотні процеси. При перших ознаках гіпоглікемії цей недолік потрібно відразу компенсувати солодким чаєм, іншими (негазованими!) солодкими напоями, цукерками. І періодично, раз на півроку, відвідувати невролога. Рання діагностика дозволить провести профілактику та запобігти неврологічним проявам.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що медики розвіяли головний міф про цукровий діабет.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні