П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедики розвінчали головний міф про цукровий діабет

Медики розвінчали головний міф про цукровий діабет

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість із нас вважає, що діабет може виникнути через велику «любов» до солодкого. В останні роки кількість людей, хворих на цукровий діабет, значно зросла, і багато хто переконаний, що стати діабетиком ризикують, насамперед ті, хто вживає солодке. Але вважати, що цукровий діабет – це доля виключно ласунів, помилково.

На таку оману вказали медики, додавши, що люди часто не підозрюють, що з’їдають багато цукру, навіть якщо в їхньому раціоні відсутні очевидні ласощі у вигляді цукерок, шоколадок або випічки, пише Ukr. media

Цукор є не тільки в солодких продуктах, він також зустрічається в соках та готовій їжі на кшталт сосисок, сарделок, ковбас, напівфабрикатів, заморожених страв. Цукор у цих продуктах прихований. Фахівці констатували, що регулярне вживання продуктів, що містять прихований цукор, сприяє діабету навіть у молодому віці.

Лікарі пояснили: коли в організм надходить цукор, він виділяє гормон інсулін, який як ключ «відкриває» клітини, забезпечуючи надходження до них цукру. Однак коли цукор надходить у великій кількості і у відповідь виробляється багато інсуліну, клітини втрачають чутливість до нього – розвивається інсулінорезистентність. Вона означає, що цукор більше не надходить адекватно клітин і не переробляється ними для виробництва енергії.

Таким чином, вміст цукру в тілі зростає, виникає спочатку предіабет, потім діабет.

Діабет розвивається не тільки у тих, хто має зайву вагу, хоча повнота та дане захворювання дійсно часто співіснують. Лікарі розповіли, що значення має не так надлишок жирової маси в тілі, як те, як співвідносяться жир і м’язи. Якщо жиру в організмі більше, ніж м’язів – інсулінорезистентність підвищується, навіть якщо жиру в цілому не дуже багато.

М’язова тканина є адсорбентом цукру, і якщо м’язи розвинені, він швидко йде, – поінформували фахівці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що таке діабет другого типу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні