Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні ціни на ліки в аптеках виросли на 25-40%: чому так...

В Україні ціни на ліки в аптеках виросли на 25-40%: чому так відбувається

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні зросли ціни на ліки в аптеках на 20-25%. За деякими окремими позиціями зростання становить до 40%.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, пише УНН.

«До Комітету надходять звернення українців щодо зростання цін на ліки в аптеках. Справді, бачимо, що вартість медичних препаратів зросла на 20-25%. За деякими окремими позиціями зростання взагалі становить до 40%», — поиінформував Михайло Радуцький.

В аптечній професійній асоціації стверджують, що мережі аптек цін на препарати не збільшували. Але є низка інших факторів, що впливають на формування вартості медичних препаратів:

  • падіння курсу гривні по відношенню до долара та євро;
  • зростання вартості палива;
  • Ускладнення логістики імпортних лікарських засобів.

Ще одна проблема – відсутність оборотних коштів у аптечних мереж. Щоб відновити роботу на деокупованих територіях, компенсувати збитки, аптечним мережам потрібні ресурси. У деяких регіонах відчувається дефіцит кадру. Для повернення на роботу у зруйнованих містах фармацевтів іноді доводиться додатково стимулювати”, – повідомив Радуцький.

Також, за словами Михайла Радуцького, обсяги продажів у аптечних мереж останнім часом знижуються – у багатьох людей сьогодні просто немає грошей, тому купують найнеобхідніше, відмовляючись, наприклад, від вітамінів. Усі ці фактори впливають на підвищення цін.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи приймають аптеки рецепти на доступні ліки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні