П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яТри питання про діабет, солодке та судини

Три питання про діабет, солодке та судини

Этот материал также доступен на русском языке
Як правильно харчуватися, їсти смачну та улюблену їжу, але при цьому уникнути шкоди, яку вона може завдати нам? Лікарі допомагають розібратися в особливостях харчових уподобань.

Чи можна їсти мед при діабеті?

Читачка запитує: «Мама страждає на діабет вже 15 років, два роки на інсуліні. Вранці вона їсть половину чайної ложечки меду, хоча я не раз пояснювала, що їй шкідливо вживати ці ласощі. Як ви вважаєте?”

Відповідає лікар-ендокринолог Любов Соколова :

Мед містить фруктозу, яка всмоктується повільніше, ніж звичайний рафінований цукор. Відповідно, рівень глюкози в крові теж підвищуватиметься, хоча не так швидко, але ключове слово тут – ПІДВИЩАТИСЯ».

Яка їжа шкодить судинам?

«Часто лікарі рекомендують обмежувати насолоди, випічку. Чому? – ставить питання читачка.

Відповідає лікар-кардіолог Олександр Яремчук:

Це легкі вуглеводи, які швидко всмоктуються, спричиняють стрибок цукру в крові.

Клітковина – також вуглеводи, але повільні. Для їх перетравлення потрібно багато енергії, тому така їжа буде корисною насамперед тим, хто хоче знизити вагу, піклується про здоров’я серця та судин. А легкі вуглеводи швидко відкладаються в підшкірну клітковину навколо кишечника, особливо якщо людина мало рухається. І викликають збільшення ваги.

Не така страшна жирна їжа, як солодощі, цукерки, білий хліб і здоба, торти та тістечка, а також звичайний цукор. До речі, навіть фруктоза у великих кількостях не принесе користі, тому сидіти на дієті фруктової або налягати на сухофрукти не можна.

Слід їсти і менше меду – максимум одна-дві чайні ложки на день.

Чим солодке шкодить судинам?

Цукор підвищує рівень інсуліну, через це запалюється внутрішня вистилка судинної стінки.

Людство розвивалося багато тисяч років, не знаючи, що таке цукор. І навіть коли він з’явився, люди більше працювали фізично, багато рухалися, а цукор та білий хліб дозволяли собі у свята або зовсім обходилися без них. Зараз все навпаки: на кожному кроці – кіоски з випічкою, солодощами, кавою та чаєм із цукром. У багатьох людей офісний графік роботи, і вони замінюють повноцінний обід перекушуванням. Це не на користь судин та серця.


Порада столітньої людини : «Будьте милими. Я прожив таке довге життя, бо мене оточують люди, які люблять мене».

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні