Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі українські товари найохочіше купують у Євросоюзі?

Які українські товари найохочіше купують у Євросоюзі?

Этот материал также доступен на русском языке
2021 року імпорт вітчизняної сільгосппродукції в ЄС збільшився до $8,4 млрд, проти $6,7 млрд у 2020 році.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік Національної академії наук України Микола Пугачов.

«Понад 80% в експорті припадає на олію та жири, зернові та олійні культури, залишки переробної промисловості. Минулого року всі названі товарні групи продемонстрували зростання у вартісному вираженні, вплинув на нарощування нашого загального аграрного експорту в це регіональне угруповання», — повідомив Микола Пугачов.

Найбільше до ЄС з України минулого року ввозили:

  • риба та рибопродукти — $36 млн (62% вартості закордонного продажу цього виду агропродукції);
  • яєчні продукти – $7 млн (58%);
  • мед – $128 млн (89%);
  • живі рослини та саджанці – $5 млн (63%);
  • плоди та ягоди – $315 млн (86%);
  • ріпак – $1303 млн (77%);
  • соєва олія – $227 млн (77%);
  • рапсова олія – $174 млн (78%).

У 2021 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного та виноградного соків, ячмінної крупи та борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, оброблених продуктів із зерна, яєць та м’яса птиці.

У січні 2022 року повністю використано квоту на мед. Загалом Україні вдалося суттєво покращити показники агропродовольчого експорту в 2021 році, успішно пристосувавшись до роботи на зовнішніх ринках в умовах пандемії коронавірусу Covid-19.

Щодо перспектив у 2022 році, то вони виглядають сприятливо в умовах соціально-економічної стабільності в Україні та основних наших державах-партнерах, хорошого врожаю культур, які формують вітчизняний експорт, та відсутності різких змін світової ринкової кон’юнктури, підсумував Микола Пугачов.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні