Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПризначення пенсії із відстрочкою: хто може розраховувати на підвищення розміру виплат?

Призначення пенсії із відстрочкою: хто може розраховувати на підвищення розміру виплат?

Этот материал также доступен на русском языке
Буває так, що при досягненні пенсійного віку пенсіонер не має необхідного страхового стажу. Його можна купити чи заробити. Крім цього, можна ще й отримати надбавку за відстрочення часу призначення пенсії.

«На час досягнення 60 років у мого дядька було лише 24 роки 7 місяців стажу. Він пішов на роботу і працює до цього часу, за пенсією не звертався до цього дня, оскільки думав, що матиме право на пенсію лише після досягнення 63 років. Підкажіть, будь ласка, яким чином призначатиметься пенсія: з дня подання заяви чи з часу досягнення 63 років? І чи має він право на пенсію з відстрочкою згідно зі статтею 29 Закону 1058, оскільки мав право на пенсію вже у 2019 році через те, що доопрацював необхідний страховий стаж?»

Вік виходу на пенсію (по досягненні 60, 63 чи 65 років) визначає тривалість придбаного страхового стажу.

Необхідна тривалість страхового стажу визначається на дату досягнення віку (60, 63 або 65 років) та не залежить від визначеної законом тривалості стажу в році звернення за призначенням пенсії (це дозволяє допрацювати необхідний стаж).

Коли вашому дядькові виповнилося 60 років, право на пенсію після досягнення 60-річного віку мали особи за наявності не менше 25 років страхового стажу.

На цю дату 25 років страхового стажу у нього не було, відповідно він не мав права на пенсію.

Право на пенсію виникло після того, як було офіційно відпрацьовано 5 повних календарних місяців і за ці місяці роботодавець сплатив внески щомісяця не менше ніж із мінімальної зарплати.

Якщо після виникнення права на пенсію Ваш дядько продовжував працювати, то під час подання заяви про призначення пенсії розглядатиметься питання призначення пенсії з відстрочкою, що передбачено статтею 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При цьому розмір пенсії за віком буде підвищено на 0,5% за кожний повний місяць страхового стажу, набутого понад 25 років.

Щодо терміну, з якого пенсія буде призначена, то через відстрочку часу призначення пенсії за віком, пенсія призначається за заявою пенсіонера з дня, що настає за останнім днем місяця, у якому придбано повний місяць страхового стажу для відстрочення часу виходу на пенсію, якщо звернення за пенсією сталося не пізніше трьох місяців із такого дня.

Якщо повних місяців страхового стажу після 25 років немає (наприклад, роботодавець не сплатив внески) або заява про призначення пенсії буде подана не пізніше трьох місяців з останнього дня місяця, в якому придбано повний місяць страхового стажу для відстрочення, пенсія буде призначена з дня звернення.

Читайте також:

Джерело: Пенсійний кур’єр

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні