П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк обчислюють доплату за понадстаж?

Як обчислюють доплату за понадстаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо мінімальна пенсія збільшується, то пенсія у непрацюючих громадян автоматично перераховується.

«Я працююча пенсіонерка від січня 2011 року. Станом на 1 січня 2020 року мій стаж склав 45 років і 11 місяців. При індексації пенсії у травні 2020 року у мене з Пенсійним фондом виникла істотна різниця в доплаті за понаднормовий стаж. Я розрахувала доплату за формулою: 1638 грн. х 24% (393,12 грн.). А Пенсійний фонд нарахував мені всього 257,76 гривні, як і за попередньої індексації. Для розрахунку брали мінімальну пенсію в розмірі 1074 гривні. Як правильно обчислюється доплата за понаднормовий стаж для працюючих пенсіонерів?

Лариса Прощай, с. Гречинці, Хмельницька обл.»

Ви вірно зазначили, що йдеться саме про працюючих пенсіонерів. У вашому випадку наднормативний стаж становить 24 роки. Розмір доплати конкретно в цьому прикладі становить 24% від розміру мінімальної пенсії за віком. Якщо мінімальна пенсія збільшується, то пенсія у непрацюючих громадян автоматично перераховується. Працюючим громадянам пенсія в такому разі не перераховується, поки вони не звільняться. Тому у вашому випадку при розрахунку доплати за понаднормовий стаж береться не нинішній розмір мінімальної пенсії (1769 гривень), а стара мінімальна пенсія, яка була ще 2015 року (1074 гривні). З 2016 року цей показник для працюючих пенсіонерів не переглядався.

До речі, якщо загального стажу 45 років, то понаднормовий стаж у вас має бути 25 років (понад 20 років – для жінок, які пішли на пенсію до жовтня 2011 року). Ймовірно, стаж за останні два роки роботи на момент написання листа вам ще не додали.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні