Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 16 лютого – День військового журналіста

Цей день в історії: 16 лютого – День військового журналіста

Этот материал также доступен на русском языке
6 лютого – 47-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 318 днів. Цього дня у світі відзначаються День пошуку запахів, День свіжого ананасу, День кіотського протоколу.

День військового журналіста

16 лютого в Україні своє свято відзначають воєнкори. Військова журналістика – особливий вид цього виду діяльності, і ті, хто вирішив вибрати для себе саме його, розуміють усю відповідальність, яка на них покладається.

Незважаючи на ризики для здоров’я та життя, військові журналісти постійно перебувають у гарячих точках, висвітлюючи події, що відбуваються.

І хоча міжнародні закони та норми представляють військових журналістів як нейтральні цивільні та недоторкані особи, працювати їм доводиться в максимально небезпечних умовах. Тому цього дня варто згадати та вшанувати пам’ять тих колег, хто віддав свої життя, прагнучи показати людям правду.

Що сталося 16 лютого в Україні та світі?

1568 – іспанська інквізиція ухвалила смертний вирок усім жителям Нідерландів.

1659 – в Англії Ніколас Ванакер виписав перший у світі чек на 400 фунтів. Цей документ досі зберігається у архіві Національного банку України.

1918 – проголошена Кубанська Народна Республіка, незалежне державне формування на Кубані.

1923 – археологічна експедиція англійців, очолювана Говардом Картером, розкрила вхід до гробниці фараона Тутанхамона.

1937 – Уоллес Карозерс, хімік-дослідник фірми “Дюпон”, запатентував нейлон.

1957 – Єгипет став чемпіоном першого Кубка Африканських Націй у Судані, перемігши у фіналі команду Ефіопії з рахунком 4:0.

1968 – у місті Гейлівіль (штат Алабама, США) з’явилася перша телефонна служба порятунку – 911.

1991 – у Львівському театрі опери та балету відбулася І Галицька Асамблея (об’єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад).

2005 – набув чинності Кіотський протокол – міжнародна угода, укладена з метою скорочення викидів парникових газів в атмосферу Землі для протидії глобальному потеплінню.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про свята 14 лютого.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні