П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНовини14 лютого – Міжнародний день дарування книг

14 лютого – Міжнародний день дарування книг

Этот материал также доступен на русском языке
14 лютого – 45-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 320 днів. У цей день у світі відзначаються День святого Валентина або День усіх закоханих, Міжнародний день диваків-одинаків, День комп'ютерника та програміста, Міжнародний день дарування книг, День закоханих у бібліотеку, Всесвітній день зцілення звуком, День народження французької мови, Всесвітній день шлюбу.

Які свята відзначають 14 лютого 2022 року?

Сьогодні у багатьох країнах світу відзначається День святого Валентина (Valentine’s Day) чи День усіх закоханих. Вважається, що День святого Валентина існує вже понад 16 століть, але свята Любові відомі ще з ранніх часів давніх язичницьких культур.

У Західній Європі День святого Валентина став широко відзначатися з 13 століття, США — з 1777 року. Традиція дарувати цього дня подарунки та листівки-“валентинки” міцніла з кожним роком і стала досить успішним бізнесом.

Щорічно, починаючи з 2012 року, 14 лютого відзначається Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day), який поєднує всіх, хто дарує книжки дітям та прищеплює їм любов до читання. Ініціатива появи свята належить одній звичайній людині – американці Еммі Бродмур – засновниці сайту дитячої книги в США. Цього дня прийнято дарувати книги насамперед дітям, а також тим, чиї можливості доступу до читання книг з тих чи інших причин обмежені.

Також сьогодні неофіційне, але широко поширене у професійному колі свято — День комп’ютерника. Саме 14 лютого 1946 року науковому світу та всім зацікавленим був продемонстрований перший електронний комп’ютер ENIAC I (Electrical Numerical Integrator And Calculator).

Що сталося в Україні та світі 14 лютого?

842 – умовний день народження французької мови: Людовик II Німецький і Карл II Лисий принесли Страсбурзькі клятви романською (старофранцузькою) мовою.

1009 – перша згадка про Литву (в анналах монастиря Кведлінбург).

1663 – Канада оголошена королівською провінцією Франції

1779 – у сутичці з аборигенами Гавайських островів загинув англійський мореплавець Джеймс Кук.

1848 – за мирним договором Мексика віддала Техас Сполученим Штатам.

1859 – Орегон став 33-м штатом США.

1876 – американський винахідник Олександр Белл продемонстрував перший побутовий телефон.

1914 – під час виборчої реформи в Галичині українці змогли отримати третину місць у місцевому сеймі.

1933 – у Парижі відкрилася перша у світі телефонна служба точного часу.

1939 – у Гамбурзі на верфі “Блом і Фосс” спущений на воду лінкор “Бісмарк” – найпотужніший корабель Німеччини у Другій світовій війні.

2005 – заснування сервісу YouTube.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли святкують Міжнародний день стоматолога.

Нове на сайті