Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовини12 лютого - День Червоної руки та День Дарвіна

12 лютого – День Червоної руки та День Дарвіна

Этот материал также доступен на русском языке
12 лютого – 43-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 322 дні.

Які свята відзначають в Україні та світі 12 лютого?

Міжнародний день науки і гуманізму або День Дарвіна (Darwin Day), присвячений дню народження знаменитого англійського вченого-натураліста, відзначається щорічно 12 лютого. Чарльз Дарвін (Charles Darwin, 1809-1882) – основоположник теорії природного відбору, а також теорії еволюції та походження людини, був яскравим представником науки 19 століття, а його теорія була розцінена ще за життя вченого як науковий переворот. Святкування Дня Дарвіна здебільшого відбувається у наукових та навчальних закладах, де силами студентів та викладачів організуються виставки, семінари та лекції, конференції, а також конкурси робіт учнів.

12 лютого у всьому світі – це День Червоної руки . Ця дата, започаткована ООН, присвячена проблемі дітей, яких змушують брати участь у бойових діях.

День пам’яті дітей, учасників військових дій було засновано та вперше відзначено у 2009 році. Цього дня використовується логотип “Червоної Руки”, що символізує закривавлену дитячу долоню. Небайдужі люди 12 лютого фарбують свої руки у червоний колір, що символізує кров жертв конфліктів.

На сьогоднішній день дітей як солдатів використовують у Конго, Руанді та Уганді, Судані та Кот-д’Івуарі, М’янмі та Філіппінах, у Колумбії та Палестині.

Практично напередодні Дня святого Валентина – 12 лютого – святкується Міжнародний день шлюбних агенцій . Це професійне свято з’явилося в Україні – воно було зареєстровано Державним Департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України 1 грудня 2010 року. Ідею створення нового свята, яке належить одному з українських шлюбних агенцій, підхопило багато агентств-партнерів США, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Іспанії та Швейцарії.

Що сталося 12 лютого в Україні та світі?

881 – Карл III Толстий отримав корону імператора Заходу з рук Папи Івана VIII.

1810 – Наполеоном Бонапартом затверджено новий кримінальний кодекс, який діяв потім до 1994 року.

1914 – перший політ літака “Ілля Муромець” (конструкції киянина Ігоря Сікорського) із 16 пасажирами на борту.

1924 – Мумію Тутанхамона вийняли з гробниці через 15 місяців після її відкриття.

1924 – прем’єра “Блакитної рапсодії” Джорджа Гершвіна.

1936 – у Києві відкрилася перша виставка народного мистецтва України.

1946 – Уінстон Черчілль вперше сказав улюблену фразу всіх політиків: “No Comments”.

1960 – у Києві запустили перший український ядерний реактор (дослідницький ВВР-М в Інституті фізики АН УРСР – тепер Інститут ядерних досліджень НАНУ).

2002 – у Міжнародному трибуналі з військових злочинів у колишній Югославії в Гаазі розпочався розгляд справи за звинуваченням колишнього президента Союзної Республіки Югославія Слободана Мілошевича у військових злочинах.

2008 – вибух мечеті Хосейніє-Шохада в Ширазі. Внаслідок чого загинули 12 людей, 202 отримали поранення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про події, що сталися 8 лютого.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні