Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо допоможе при глаукомі?

Що допоможе при глаукомі?

Этот материал также доступен на русском языке
"У мене підвищений очний тиск. Сказали, що починається глаукома, і призначили краплі. Цього достатньо, щоб хвороба не прогресувала?" - переживає читач.

Відповідає офтальмолог Дмитро Жмурік:

– Деяким пацієнтам краплі допомагають утримувати тиск у нормі. Але тиск потрібно регулярно вимірювати, тому що при глаукомі він підвищується через те, що відтік рідини з ока порушений. Очний нерв стискається і може загинути.

– Але в мене нічого не болить…

– У цьому якраз підступність хвороби: людина її довго не помічає. Око не болить, не турбує. Але звужується поле зору, найчастіше з боку носа. Людина прикриває одне око, і виявляється, що інше практично нічого не бачить. Отже, вже є атрофія очного нерва – він гине. Врятувати може лише операція, якщо її вчасно.

Ще раз хочу підкреслити, що зовсім не важко самому провести тест – дивитися прямо та перевірити, чи бачите ви предмети зліва та праворуч від вас. Звичайно, тест не дасть точну інформацію, але змусить насторожитися. Після 45 років рекомендується відвідувати офтальмолога регулярно, навіть якщо людина вважає себе здоровою. Під час візиту необхідно виміряти внутрішньоочний тиск та визначити поля зору.

Нещодавно ми розповідали про продукти, через які різко погіршується зір .

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні