Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗвільнення з роботи: як зростатиме пенсія?

Звільнення з роботи: як зростатиме пенсія?

Этот материал также доступен на русском языке
За рахунок чого може збільшуватися пенсія після звільнення з роботи, пояснює юрист-консультант.

«Я народилася 19 квітня 1961 року. У квітні 2021 року вийшла на пенсію, але продовжую працювати. Моя пенсія складає 2778 гривень і ще 13% за понаднормативний стаж, 10% – за донорство, 25% – за пізній вихід на пенсію.
Читала, що мінімальна пенсія зростає. Хочу дізнатися, чи буде збільшено мою основну пенсію та встановлені до неї надбавки, якщо через два роки я піду з роботи?
Ірина Малуха, м. Купець, Полтавська обл.

Якщо пенсія більша за мінімальну

Мінімальна пенсія іноді збільшується, разом з цим збільшується і розмір деяких надбавок. Але це не завжди стосується працюючих пенсіонерів. Сьогодні розмір мінімальної пенсії прив’язаний до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність – з 1 грудня він становить 1934 гривні. Коли цей прожитковий мінімум зростає, то пенсіонерам, які працюють, пенсії не перераховують.

Якщо людина звільняється, тоді розмір її пенсії переглядають з огляду на більш актуальний розмір мінімальної пенсії, який встановлено на момент звільнення. Враховуючи, що розмір вашої пенсії вищий за мінімальний, то після звільнення ви особливого приросту до пенсії не відчуєте.

Єдине, що зміниться, це розмір доплати за понаднормовий стаж. Ви пішли на пенсію, коли прожитковий мінімум складав 1769 гривень. Розмір доплати за понаднормовий стаж був 229,97 гривні (1769 грн. х 13%). Минулого року прожитковий мінімум змінювався вже двічі, але у вашому випадку все ще застосовується 1769 гривень та розмір надбавки за стаж не зміниться, доки ви не звільнитеся.

Перерахунок за стажем, індексація та надбавки

Надбавка почесному донору прив’язана до іншого показника – це 10% від прожиткового мінімуму, встановленого на одну особу на місяць. Такий прожитковий мінімум у грудні збільшився із 2294 гривень до 2393 гривень. Відповідно, з 1 грудня збільшився розмір зазначеної надбавки з 229,40 до 239,30 гривні.

Надбавка донорам встановлюється за нормами іншого закону та її розмір не залежить від того, працює людина чи ні. Так чи інакше, обидва види прожиткового мінімуму збільшуватимуться і надалі.

Щодо основного розміру пенсії, то він теж змінюватиметься.

  • По-перше, він зміниться, коли вам зроблять перерахунок пенсії за стажем за час, відпрацьований після виходу на пенсію (не раніше ніж через два роки з моменту призначення пенсії). Тоді як мінімум збільшиться коефіцієнт стажу, який підставляється у формулу розрахунку основного розміру пенсії.
  • По-друге, згодом пенсію почнуть індексувати, тоді зростатиме показник середньої зарплати, яка підставляється у формулу розрахунку. Отже, зростатиме і основний розмір пенсії, а разом з ним і розмір доплати, встановлений у вашому випадку за пізніший вихід на пенсію (25% від основного розміру пенсії).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше ми розповідали, чому пенсії зростають, а жити все важче

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні