Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк грамотно закрити рахунок, якщо перестали користуватися банківською карткою

Як грамотно закрити рахунок, якщо перестали користуватися банківською карткою

Этот материал также доступен на русском языке
Навіть коли грошей на рахунку вже немає або термін дії картки минув, рахунок продовжує існувати.

Чому варто закрити рахунок, якщо ви не використовуєте банківську картку

Кошти, доступ до яких ви отримуєте за допомогою банківської картки, зберігаються на рахунку банку. І навіть коли грошей на рахунку вже немає або термін дії картки минув, рахунок продовжує існувати. До того ж за його обслуговування банк на законних підставах може нараховувати плату, яка автоматично списується з картки за наявності грошей на рахунку або враховується як борг перед банком. Однак нерідко така заборгованість стає для клієнта неприємним сюрпризом. Про це пише finance.ua.

Зазвичай усі умови обслуговування рахунку прописані у договорі. Зокрема, плату за обслуговування рахунку можуть встановити відповідно до умов договору в таких випадках:

  • на рахунку зберігається менше встановленої суми (або ви зняли усі кошти);
  • витрати менші за певну суму на місяць (або ви перестали користуватися карткою);
  • закінчився пільговий термін обслуговування.

Звідки може виникнути заборгованість

Якщо банк нараховуватиме плату обслуговування рахунку, внаслідок чого виникне заборгованість, виплачувати її, найімовірніше, доведеться з відсотками. Причому для дебетової картки відсотки можуть бути навіть вищими, ніж для кредитної. А якщо про борг стане відомо за кілька років, сума може виявитися чималою.

На розмір витрат на обслуговування рахунку також можуть вплинути додаткові послуги. Наприклад, плата за SMS-інформування, відкладені комісії за якісь послуги тощо. Щоб уникнути цих витрат, необхідно закрити рахунок.

Як правильно закрити рахунок?

Якщо ви хочете припинити користуватися послугами банку, доцільно діяти за таким алгоритмом:

  • відключіть усі платні послуги, це допоможе уникнути зайвих витрат до моменту закриття рахунку, що займає певний час;
  • якщо є заборгованість за рахунком, погасіть її;
  • подайте до банку заяву про закриття рахунку. У деяких банках про своє рішення закрити рахунок можна повідомити онлайн, а в інших потрібно прийти до відділення, де ви відкривали рахунок, разом із документами про відкриття рахунку. Це питання краще уточнити заздалегідь. Якщо ви звертаєтеся до відділення банку, а термін дії вашої картки ще не закінчився, здайте її до банку, щоб до вас не було жодних претензій у майбутньому, адже формально це власність фінансової установи;
  • зачекайте певного часу, протягом якого банк за договором повинен закрити рахунок. Цей час потрібний організації, щоб перевірити, чи не прийдуть відкладені комісії, наприклад, за користування банкоматом іншого банку. Якщо борги з’явилися, їх також доведеться сплатити.

Коли закриють рахунок, візьміть у банку довідку, в якій зазначено, що заклад не має до вас фінансових претензій. Документ знадобиться, якщо через якісь помилки борги раптово почнуть виникати після закриття рахунку.

Що робити, якщо до рахунку прив’язано кілька карток?

У випадку, якщо до одного рахунку прив’язано кілька карток, а ви хочете припинити користуватися лише однією з них, рахунок не потрібно закривати. Проте експерти радять заблокувати картку, якою більше не користуєтесь. Так ви уникнете ризику шахрайства і зможете запобігти доступу до вашого рахунку.

Пам’ятайте: рахунок не закривається автоматично

Завершення терміну дії картки означає автоматичного закриття рахунку. Щоб уникнути непорозумінь із банком та неприємних сюрпризів у формі заборгованості, читайте уважно договір, який ви підписуєте, коли отримуєте картку. Там вказана вся важлива інформація про ваші права та обов’язки, у тому числі і з обслуговування рахунку.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні