П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим сухарі корисніші за свіжий хліб?

Чим сухарі корисніші за свіжий хліб?

Этот материал также доступен на русском языке
Нерідко нам рекомендують відмовитись від свіжого хліба, замінюючи його сухарями. У чому полягає перевага сушеного хліба?

Така технологія обробки хліба, як засушування, набула свого поширення невипадково і історично обумовлена. Насамперед, пекарі шукали спосіб зберегти поживні властивості хліба та збільшити його термін придатності. А ці властивості є вкрай важливими, коли необхідно забезпечити війська харчуванням під час тривалих військових походів.

Сушений хліб можна віднести до корисних для здоров’я продуктів, оскільки він має низку переваг перед свіжим. Домашні сухарики багаті на клітковину – дуже важливий елемент для травної системи.

Також у них міститься менше калорій, та легше засвоюються. Тому люди, які прагнуть дотримуватися меню правильного харчування і стежити за своєю формою, все частіше віддають перевагу домашнім сухарям. Крім того, в сушеному хлібі зберігаються ті ж важливі для організму речовини, якими багатий хліб. Це залізо, кальцій, калій та йод, а також вітаміни РР, А, В, Е та Н.

Найчастіше сухарі роблять із пшеничного хліба, але зустрічаються також житні та житньо-пшеничні. Так як вони засвоюються легше, ніж звичайний хліб, їх часто радять їсти при шлунково-кишкових розладах та інтоксикаціях.

Але не варто забувати і про те, що користь сухариків не абсолютна. Щоб отримати максимум корисних властивостей, їх необхідно правильно приготувати. Насамперед, варто відмовитися від сухариків, виготовлених методом обсмажування в олії. Як відомо, соняшниковій олії при жарінні утворюються канцерогени, і просочені в ньому сухарі в результаті будуть приносити більше шкоди, ніж користі.

Крім того, не слід відмовлятися від свіжого хліба та повністю переходити на сушений хліб. При занадто частому їх вживанні можливі розлади шлунково-кишкового тракту та запори. Також слід бути обережними тим, хто страждає на виразкові хвороби. Їм повністю протипоказані сухарі з житнього борошна, а також варто вживати пшеничні сухарі якомога рідше. Тут, як і скрізь, діє універсальний принцип – все добре в міру.

Якщо ви не впевнені в тому, як виготовляються магазинні сухарики і віддаєте перевагу натуральним продуктам харчування, ви завжди можете приготувати їх вдома. Для них найкраще підходить зачерствілий хліб.

Нарізані кубики хліба можна обсмажити на сковороді (бажано на оливковій олії) на слабкому вогні протягом 20-25 хвилин. Сушити в духовці протягом 30-40 хвилин при 120°С. І найшвидший спосіб – це сушіння в мікрохвильовій печі: по 2-3 хвилини на кожній стороні при максимальній потужності.

Як використовувати сухарі

Сухарі – це не лише чудова закуска до чаю. Це досить універсальний інгредієнт, який можна додавати будь-куди – від салатів до супів-пюре. У них можна додати приправи та використовувати їх як закуску, а якщо їх перемолоти – то вийде гарна суміш для панування. Домашні сухарики можуть виявитися такими ж смачними, як і магазинні, зате в них точно не буде того, що може зашкодити.

А оскільки в будинку, особливо після свят, завжди залишається деяка кількість невикористаного хліба, якраз врятувати його від цвілі та насушити смачні та корисні сухарики.

Читайте також:

 

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні