За словами гастроентерологів, систематичне вживання впливає на здоров’я як “бомба уповільненої дії”, інформує Ukr.Media.
Важливо розуміти, що ковбаса все ж таки делікатес, і в день її можна з’їдати до п’ятдесяти грамів. Хоча людям похилого віку цей продукт рекомендується взагалі прибрати з раціону.
Також алергікам, людям із проблемами шлунково-кишкового тракту, при нирковій недостатності та набряках теж краще відмовитися від ковбаси.
Лікарі називають варену ковбасу найбезпечнішою, адже вона піддається меншій обробці.
А ось напівкопчена ковбаса вважається найшкідливішою: для початку її варять, потім смажать, а після цього коптять. Таким чином, у складі цього продукту є величезна кількість канцерогенів.
Копчена ковбаса також не приносить користі, при цьому в ній містяться продукти згоряння і радіолізу, що виділяються в момент копчення. У сирокопчених ковбасах величезна кількість жиру та добавок, і її називають провокатором раку. Нічого корисного немає і в ліверній ковбасі, яку раніше готували з печінки, а тепер із субпродуктів, обрізів сала, загусників та консервантів.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як перевірити якість ковбаси у домашніх умовах.