Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧи вистачить Україні газу: все залежить від зими, - експерт

Чи вистачить Україні газу: все залежить від зими, – експерт

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні говорять тільки про те, чи вистачить нам газу. Природно, що ні президент, ні прем'єр-міністр, ні глава "Нафтогазу", які кажуть, що газу вистачить на зиму, не обманюють. В середньому газу на зиму може вистачити. Але чи все нам розповідають?

Про це в інтерв’ю Kosatka.Media розповів голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

За словами Івана Плачкова, наші газосховища мають потужності для прокачування близько 32 млрд кубометрів газу. Це завжди було між 23 і 28. Цього року ми розпочали опалювальний сезон з 18 млрд кубометрів газу, з яких 5 млрд – буферні, 13 млрд залишаються.

Сьогодні Україна споживає близько 80-90 млн кубометрів газу на добу при 0 º C або +1 º C і -1º C.

При -10-15ºС ми будемо споживати 130-150 млн кубометрів газу. А при мінус 18 º C – всі 180. Ми добуваємо 60. Значить, нам потрібно ще 120 млн.

При цьому чим менше газу в сховищах, тим менше ми зможемо відібрати.

Якщо зима буде холодна і тривала, то газу може не вистачити

– Сховище як камера для автомобільного колеса: її надуєш, а коли знімаєш золотник – з нього «дме». І чим менше повітря залишається там, тим менше воно «дме». І настає ситуація, коли повітря там ще є, а вже не дме – так само і з буферним газом у сховищах цими 5 млрд. Хоч вони і є – «дути» не буде. Тому зможемо витягнути 80, за потреби 120, – уточнив Плачков.

Він також нагадав, що через тиск Росії і запуску “Північного потоку-2” Україна може втратити транзит, що забезпечує прокачування 40 млрд кубометрів газу.

– Коли закінчиться прокачування цих 40 млрд – наша газотранспортна система «здується» – там не підтримуватиметься тиск, тому що ці 40 млрд тримають його «в тонусі». Тоді вже буде складно протранспортувати навіть наші 180 мільйонів. Тому президент, прем’єр-міністр і глава “Нафтогазу” не обманюють. Газу нам повинно вистачити. Але якщо буде тепла і не затяжна зима, – резюмував експерт.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні