Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаГАЗ, ТЕПЛО, ВОДА: що зміниться наступного року?

ГАЗ, ТЕПЛО, ВОДА: що зміниться наступного року?

Этот материал также доступен на русском языке
Тимчасова пауза зі стримування зростання тарифів на комунальні послуги в період пандемії перестала діяти. Яких змін чекати найближчим часом? 

І з чим пов’язане подорожчання комуналки, що наближається, якщо карантин, як і раніше, присутній у нашому житті.

Не всі меморандуми на користь людям

 

Проблеми у сфері ЖКГ почалися ще навесні, коли стала підніматися вартість природного газу на міжнародних ринках. Для населення тариф на газ зафіксували на рік (з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року) у розмірі від 7,80 до 13 гривень за кубометр, залежно від постачальника.

Приблизно 17 регіональних газопостачальників, щоправда, встановили ціну в розмірі 7,99 гривні за кубометр. Але на газових хабах вартість була іншою, тому питання вирішили, піднявши тарифи для комерційних споживачів та підприємств теплокомуненерго.

Перед початком опалювального сезону теплопостачальні підприємства заявили, що просто не можуть закупити необхідну «для старту» кількість газу. Тому тарифи доведеться підвищувати, і дуже суттєво. Своєю чергою, прем’єр-міністр заявив про те, що уряд не планує підвищувати тарифи на тепло – за умови обов’язкової (фінансової – прим. ред.) допомоги з боку місцевої влади.

Начебто навіть було підписано меморандум, відповідно до якого тарифи для населення залишаться торішніми. Але деякі підприємства вже переглядають свої тарифи і до того ж запроваджують окремим платежем «абонентське обслуговування». Отже, меморандум не спрацював. Принаймні на нашу користь. Натомість наша країна вкотре підписала меморандум із МВФ в очікуванні нових траншів. Оновлений документ містить суттєві домовленості щодо споживачів комунальних послуг.

  1. Уряд зобов’язується не вводити жодного обмеження цін на газ, що постачається домогосподарствам. У 2022 році ціни знову наблизяться до ринкових відразу після завершення у квітні чинних контрактів із фіксованою ціною.
  2. Уряд планує вирішити питання з місцевою владою, щоб забезпечити перегляд тарифів на опалення та відобразити в них усі витрати – як пов’язані, так і не пов’язані з ціною на газ.
    3. Уряд також має намір розробити заходи щодо стягнення комунальних платежів, у тому числі – за рахунок збільшення штрафів та спрощеного правового механізму. Експерти припускають, що йдеться про стягнення заборгованості без звернень до суду.

Зростає в ціні доставка газу

З вищесказаного випливає, що наступного року вартість газу і тепла буде значно дорожчою. Більше платитимемо і за розподіл (доставку) газу, причому вже з січня.

Обговорення відповідного проекту постанови Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП – регулятор), проводить цього тижня.

Нещодавно ми писали, що деякі облгази хотіли збільшити тариф на розподіл до 400% (у такому разі тариф становив би 6-9 гривень за кубометр). Тоді регулятор заявив, що затверджує не бажані тарифи окремих компаній, а виключно економічно обґрунтовані. Ті, що відповідають інтересам усіх учасників ринку природного газу та споживачів. І справді, у проекті документа, розміщеного на сайті регулятора, найбільший тариф – від компанії «Чернівцігаз» – склав 2,14 гривні за кубометр (без ПДВ), найменший – від компанії «Київгаз» – 0,32 гривні за кубометр (без НДС). Нижче кожен може знайти свій облгаз і прицінитися.

Тарифи на доставку газу* з 1 січня 2022 року у різних регіонах (подано на обговорення):

«Вінницягаз» – 1,76 грн./м3

«Волиньгаз» – 1,57 грн./м3

«Гадячгаз» – 1,99 грн./м3

«Дніпрогаз» – 0,90 грн./м3

«Дніпропетровськгаз» – 1,26 грн./м3

«Донецькоблгаз» – 1,18 грн./м3

«Житомиргаз» – 1,70 грн./м3

«Закарпатгаз» – 1,99 грн./м3

«Запоріжгаз» – 0,92 грн./м3

«Івано-Франківськгаз» – 1,86 грн./м3

«Київоблгаз» – 1,46 грн./м3

«Кіровоградгаз» – 1,49 грн./м3

«Коростишівгаз» – 1,82 грн./м3

«Кременчукгаз» – 0,46 грн./м3

«Криворіжгаз» – 0,53 грн./м3

«Лубнигаз» – 1,99 грн./м3

«Луганськгаз» – 1,57 грн./м3

«Львівгаз» – 1,69 грн./м3

«Маріупольгаз» – 1,45 грн./м3

«Мелітопольгаз» – 1,84 грн./м3

«Миколаївгаз» – 1,99 грн./м3

АТ «Одесагаз» – 1,09 грн./м3

«Полтавагаз» – 1,76 грн./м3

«Рівнегаз» – 1,54 грн./м3

«Сумигаз» – 1,34 грн./м3

«Тернопільгаз» – 1,75 грн./м3

«Тернопільміськгаз» – 0,80 грн./м3

«Тисменицягаз» – 1,99 грн./м3

«Уманьгаз» – 1,95 грн./м3

«Харківгаз» – 1,99 грн./м3

«Харківміськгаз» – 0,43 грн./м3

«Херсонгаз» – 1,62 грн./м3

«Хмельницькгаз» – 1,54 грн./м3

«Черкасигаз» – 0,57 грн./м3

«Чернігівгаз» – 1,76 грн./м3

«Чернівцігаз» – 2,14 грн./м3

«Шепетівкагаз» – 1,06 грн./м3

ПрАТ «НДХП «Сірка» – 1,21 грн./м3

«Кременецьке УПРГ» – 1,36 грн./м3

* Всі ціни вказані без урахування податку на додану вартість (ПДВ). 

Нагадаємо, що сума за так зване абонентське обслуговування газових мереж розраховується всім індивідуально. Вона залежить від того, скільки кубів витратила сім’я за газовий рік (з 1 жовтня до 30 вересня). Загальний обсяг споживання множать на тариф за доставку газу та ділять отриману цифру на 12 місяців.

Прогнози і реальність

Про зростання тарифів на газ і тепло («спасибі» МВФ) ми вже сказали. І це ще не все. Хто слідкує за життям нашої країни, знають про ситуацію на ринку електроенергії. Також всі розуміють, що утримання тарифу для населення на рівні не вище 1,68 гривні за кіловат (для тих, хто споживає понад 250 кіловат на місяць), довго не протримається.

Для підприємств вартість електроенергії за останній рік уже зросла у півтора-два рази. Це негативно позначилося на роботі водоканалів, оскільки в них основна позиція, що впливає на собівартість води, – це електроенергія. Звідси випливає, що холодна вода і водовідведення теж найближчим часом стануть дорожчими. До того ж, зростає мінімальна зарплата, яка закладається в комунальні тарифи. Багато які водоканали, як випливає з інформації, представленої на офіційних сайтах, подали на розгляд регуляторові свої розрахунки ще навесні. Вони очікують на схвалення, щоб з нового року перейти на нові ціни.

Якщо врахувати, що дорожчає абсолютно все – продукти, ліки, проїзд, то ситуація дуже погана. Багато хто просто не може платити за комуналку, оскільки доводиться вибирати між продуктами харчування та іншими витратами. Останніми роками борги за послуги ЖКГ коливаються у межах 60 – 70 мільярдів гривень. Нове зростання тарифів призведе до зубожіння ще більшої кількості наших співгромадян. А неплатежі, своєю чергою, призведуть до колапсу комунальної та енергетичної сфер.

***

Чи виконає влада обіцянку, дану МВФ, – не стримувати зростання тарифів?

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук переконаний, що пункт меморандуму про зняття обмежень на вартість газу, тепла та води поки що не буде виконано, як і деякі колишні домовленості. З одного боку, комунальна інфраструктура потребує вливання коштів. З другого боку, економічна ситуація погіршується. Доходи населення зменшуються, і борги зростатимуть у будь-якому разі. Владі доведеться шукати балансу, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі.

Ольга Новикова

 Думка експерта

За прогнозами Олега Попенка, голови Спілки споживачів комунальних послуг, тарифи у 2022 році стануть вищими:

  • на електроенергію – на 20-45%;
  • на воду і каналізацію – на 20-30%;
  • на тепло і гарячу воду – на 50-70%;
  • на газ – на 15-20%.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні