П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЛуганський овочівник вирощує чорну моркву

Луганський овочівник вирощує чорну моркву

Этот материал также доступен на русском языке
Скорцонера відома небагатьом, хіба що фахівцям із фітотерапії або окремим любителям рідкісних рослин. Проте скорцонера, або чорний корінь, який іноді ще називають чорною морквою, - цінна харчова та лікарська рослина.

Бачити її в природі – велика рідкість, та й інформації про чорні корені в довідниках з лікарських рослин зазвичай немає.

Харчовий продукт для діабетиків

Рослина являє собою коренеплід довжиною близько 35 см, діаметром 3,5 см, масою 120-150 г. Має м’ясисте стебло висотою до 1-1,2 м. Цвіте великими жовтими квітками, які через деякий час утворюють кулю, подібну до кульбаби. Хороший медонос.

За старих часів чорна морква використовувалася переважно як протиотрута при зміїних укусах і тільки з ХVI століття її почали вирощувати як овочеву рослину. Завдяки високому вмісту інуліну скорцонера – чудовий харчовий продукт для діабетиків.

 

Чорна морква може замінити цілу аптеку. Коренеплід містить 10% інуліну, вітамін С, В1, В2, велику кількість калію, кальцію, заліза, цинку, міді, аспарагіну (що позитивно впливає на роботу серця, нирок) та ще понад 100 біологічно активних речовин. Є дані про те, що скорцонера захищає організм від радіації, виводить радіонукліди, нормалізує вміст цукру в крові.

Підтримує молодість шкіри

При вживанні кореня відбувається глибоке очищення всього організму, яке допомагає хворому позбутися недуг.

Вплив чорного кореня на організм людини багатогранний. Сюди можна зарахувати успішне вирішення проблем, пов’язаних з облисінням. Регулярне вживання скорцонери припиняє ріст пухлин, запобігає артриту, покращує травлення, приводить до норми кров’яний тиск, підтримує молодість шкіри. Крім користі, чорна морква вирізняється високими смаковими якостями. Тушкована в олії скорцонера може приємно здивувати навіть найприскіпливіших гурманів. Її смак схожий на смак спаржі, для багатьох поки що рідкісний делікатес на кухонному столі.

Виростити не складніше за моркву

Агротехніка вирощування скорцонери така сама, як і моркви. Культура потребує пухкого, глибоко (30-40 см) обробленого ґрунту. Сіють чорну моркву рано навесні, щоб отримати врожай наприкінці серпня – на початку вересня.

Можна висівати у липні-серпні, щоб отримати продукцію у травні наступного року. На насіння залишають кілька рослин, вони чудово зимують у відкритому ґрунті і наступного року зацвітають і дають насіннєву продукцію.

 

Скорцонера надзвичайно холодостійка і тому чудово зимує у відкритому ґрунті. Я її без побоювань залишаю на грядці і викопую за потреби за кілька разів: пізньої осені, взимку в період відлиг або навесні до початку відростання листя.

Як використовувати скорцонеру?

З лікувальною метою: половину або третину коренеплоду в сирому вигляді натще протягом 2-3-х місяців. При тяжких захворюваннях – постійно. Пенсіонерам, дітям та здоровим людям також рекомендують вживати корінь скорцонери як вітамінну добавку, створену самою природою. Враховуючи той факт, що в Україні є території, неабияк зіпсовані радіацією, вирощування скорцонери має стати нагальним завданням для багатьох власників присадибних ділянок та городників.

Валентин Капуста, м. Старобільськ Луганської обл.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні