П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаДекоративні рослини: обрізати на зиму чи ні

Декоративні рослини: обрізати на зиму чи ні

Этот материал также доступен на русском языке
З настанням осені та ближче до зими навіть найкращі квіти втрачають свою чарівність. Листя жовтіє, стебла оголюються. Звичайно ж, хочеться навести лад у квітнику, треба підрізати, видалити, почистити.

При цьому корисно знати, що деякі рослини перед зимою не можна зрізати. Йдеться насамперед про культури з трубчастими квітконосами.

 

Якщо, скажімо, восени видалити квітконоси з дельфініумів, вода потрапить у кореневу систему, кущик загниє і пропаде. Кмітливі господині вдаються до хитрощів: трубку квітконоса, що залишається після зрізання, накривають ковпачком (наприклад, від тюбика використаної помади). Таким чином, у квітнику порядок і рослина захищена.

А декоративні рослини з групи очеретяних – осоки, міскантуси – не рекомендується обрізати ще й тому, що вони залишаються привабливими та ефектними навіть узимку.

Не варто підходити з ножицями або секатором і до сухоцвітів. Їхнє насіння взимку – ласощі для птахів. З цього правила є виняток – коли на рослині видно симптоми бактеріального або грибкового захворювання. У цьому разі краще видалити уражене листя, навіть якщо рослина зазвичай зимує з ним. Якщо залишити підземну частину в зоні ризику, то інфекція може поширюватися і заразить усю рослину. Отже, для профілактики слід видалити небезпечну масу з ділянки і використовувати свіжу чисту мульчу.

 

Астильба особливого догляду не потребує. Зрізати її на зиму не потрібно, оскільки це послаблює рослину перед зимовими холодами. Культурі потрібне мінімальне осіннє прибирання.

Більшість видів декоративного полину не люблять обрізання восени. Особливо вразливі молоді кущі. Видалення молодих пагонів часто призводить до загибелі рослини. Тому полин чепурять навесні.

Айстри багаторічні зацвітають тільки з приходом нічних холодів. Деякі з них цвітуть так пізно, що про збирання після цвітіння питання навіть не стоїть – їх замітає снігом.

Гравілат – багаторічник із темно-зеленими листочками. Він цвіте на довгих тонких стеблах на початку літа, а іноді знову зацвітає восени. Взимку рослини можуть залишатися напіввічнозеленими, тому осіннє обрізання не потрібне.

 

Садові люпини – недовговічні багаторічні рослини. Квітконоси можна обрізати після того як цвіт в’яне (що може сприяти повторному осінньому цвітінню). Восени краще залишити їх на місці, щоб захистити кореневу систему. Це підвищує шанси рослин пережити зиму, особливо у холодному кліматі.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні