Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаДачаВолинські селекціонери вивели білий люпин, який може замінити сою

Волинські селекціонери вивели білий люпин, який може замінити сою

Этот материал также доступен на русском языке
Українським селекціонерам вдалося вивести новий сорт білого люпину, який може використовуватися у харчовій промисловості та стати замінником сої.

Про це розповіла Оксана Пузняк, заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України. За її словами, цей сорт було виявлено внаслідок домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а отже, не шкідливий ні для людей, ні для тварин.

– Побачили, що цвіте таким фіолетовим кольором. Відібрали, посіяли, – каже Оксана Пузняк. – Зробили видове схрещування і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачимо, як він спрацює в Україні, які показники дасть. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою у харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою!

До речі, волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і залишаються єдиними в Україні, які займаються саме безалкалоїдним люпином, який придатний як сидеральна культура і для годування тварин. За словами Оксани Пузняк, останніми роками наш волинський жовтий люпин дуже затребуваний, адже він іде на експорт, де використовується як соя у харчовій промисловості.

Читайте також:

Джерело: Аgronews.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні