Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії для мешканців ОРДЛО: борги з виплат погасять, але не всім

Пенсії для мешканців ОРДЛО: борги з виплат погасять, але не всім

Этот материал также доступен на русском языке
В Уряді України затвердили порядок погашення заборгованості з виплати пенсій в окупованих Донецькій та Луганській областях.

Про це повідомляється на сайті Кабміну.

Пенсіонерам, які залишилися жити на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, надали можливість ідентифікуватися в Пенсійному фонді онлайн, Кабмін затвердив порядок виплат заборгованостей за пенсіями.

Так, на засіданні уряду було ухвалено відповідний документ, поданий міністром соцполітики Мариною Лазебною.

 

У пояснювальній записці зазначено, що на такі виплати додатково потрібно 6,1 млрд. гривень. Це при тому, що станом на квітень поточного року в ПФУ було враховано понад 76 млрд. гривень пенсій, які не отримали пенсіонери, що не стали на облік на підконтрольних уряду територіях.

Різний підхід до пенсіонерів

При цьому застосовуватиметься різний підхід до пенсіонерів – залежно від того, з чиєї вини вони не отримували держвиплати.

Так, згідно зі статтею 46 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер має право, але не отримав їх вчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення по отримання пенсії.

Нараховані суми пенсії, які не були отримані з вини органу, який призначає та виплачує пенсію, сплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні