Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія: зобов'яжуть віддавати частину зарплати до приватних фондів

Пенсія: зобов’яжуть віддавати частину зарплати до приватних фондів

Этот материал также доступен на русском языке
Відрахування на накопичувальну пенсію стануть обов'язковими вже з 2023 року.

Україна не може робити ставку тільки на солідарний Пенсійний фонд, оскільки він неспроможний покрити потреби громадян у пенсії. Відрахування на накопичувальну пенсію стануть обов’язковими вже з 2023 року. Українці зможуть вибирати собі накопичувальний фонд, якому довірять свої заощадження. Про це заявила голова Мінсоцполітики Марина Лазебна під час круглого столу, присвяченого темі пенсійної реформи. Чиновниця нагадала українцям, як влада бачить функціонування системи накопичувальних пенсій і розповіла, чому уряд поспішає з її впровадженням.

Чому потрібні були недержавні фонди

Солідарний Пенсійний фонд не може впоратися зі своїми завданнями. На сьогодні за рахунок зібраних ним коштів фінансується лише 60% пенсій, решта 40% дотуються з бюджету. Згодом ця ситуація лише погіршиться. В країні скорочуються трудові ресурси, а отже, буде скорочуватися і база оподаткування, а також надходження до Пенсійного фонду.

Таким чином, українці, які досягнуть пенсійного віку через 20-25 років, взагалі можуть залишитися без пенсії. А якщо вона і буде, то така, що не зможе забезпечити навіть фізичне виживання пенсіонера.

Накопительная пенсия: украинцам уже вскоре придется отдать часть зарплаты в негосударственные фонды

Влада вбачає єдиний вихід у накопиченні другої пенсії, яка буде належати особисто кожному українцю і не буде ділитися на всіх.

Як буде функціонувати система накопичувальних пенсій

Відрахування до накопичувальної пенсії почнуться вже 2023 року.

Попередньо вирішили, що 2% на особисті накопичувальні рахунки працівників будуть відраховувати роботодавці, і ще 2% – самі працівники.

Відрахування будуть обов’язковими для всіх працюючих українців віком до 50 років. Тим, хто старше 50 років, залишили вибір: вони можуть робити відрахування за власною ініціативою, а можуть і не робити.

Українці зможуть забрати гроші з особистих накопичувальних фондів двома способами: або це буде одноразова виплата всього накопиченого, або виплата рівними частинами протягом якогось періоду. У першому разі накопичені гроші можуть віддати і раніше, ніж людина досягне пенсійного віку. В основному це буде стосуватися тих виняткових випадків, коли терміново знадобляться гроші на лікування.

Всі недержавні накопичувальні фонди будуть діяти за єдиними правилами. Якщо хтось не захоче довіряти свої заощадження приватному фонду, то буде створений єдиний державний фонд, який буде функціонувати за такими ж правилами.

Українці зможуть самі контролювати рух грошей на своїх накопичувальних рахунках. У країні створено Єдиний соціальний реєстр. Зайшовши до свого електронного кабінету, кожен зможе побачити, скільки грошей вже накопичено на його рахунку і яка їхня прибутковість. Адже гроші на накопичувальних рахунках не будуть лежати мертвим вантажем, а будуть працювати на економіку країни.

Останній пункт, мабуть, розкриває справжнє підгрунтя того, навіщо влада так наполегливо лобіює введення накопичувальної пенсії. Економіці країни катастрофічно не вистачає грошей. Україна перетворилася на сировинний придаток Європи. Щоб хоч якось розвивати виробничу галузь, потрібні серйозні інвестиції. А інвестори поки що в Україну не поспішають вкладати гроші. Причин тут дві: нестабільне законодавство, яке нікого не може захистити, і злодійкуватість чиновників, що стала спадкоємною. Тому уряд сподівається, що гроші з накопичувальних фондів можна буде інвестувати в економіку. Це своєю чергою дозволить створити додаткові робочі місця і збільшити надходження до солідарного Пенсійного фонду.

Так має бути в ідеалі, проте чи буде так – невідомо. Але в будь-якому разі економіку країни потрібно витягати з прірви, в яку вона скотилася. Як завжди, це будуть робити руками простих громадян.

 

Джерело: biz.today.ua

Раніше опубліковано: У ПФУ пояснили, чи варто чекати пенсії при стажі 25 років

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні