П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яАптека в саду: не викидайте хризантеми, вони вам ще стануть у пригоді

Аптека в саду: не викидайте хризантеми, вони вам ще стануть у пригоді

Этот материал также доступен на русском языке
Хризантема - це окраса осені, але її суцвіття не лише тішать око в холодну пору, а й лікують, бо багаті на калій, магній, цинк.

Рецепт цілющої настоянки

У країнах Азії споконвіку з них готують оздоровчі чаї. В нашій народній медицині дрібноквіткова хризантема теж давно застосовується при лікуванні застуди й навіть алкоголізму.

Для цього годиться лише біла дрібноквіткова хризантема, а не розкішні сорти, виведені шляхом селекції.

Перед тим як готувати ліки, пелюстки і листочки слід висушити. При застудах, бронхітах і хворобах очей потрібні чаї та настоянки.

Ось один із рецептів. Сушені пелюстки заливаємо окропом і 10 хвилин настоюємо. Таким чаєм можна і очі промивати – допоможе, передусім при кон’юнктивіті. Настій також нормалізує роботу нервової системи: врівноважує емоції, справляє тонізуючу дію, бадьорить.

Чай від стресу й депресії

При постійних стресах і нервових розладах доцільно приймати ванну з додаванням склянки настояних в окропі пелюсток квітки. У такій ванні потрібно полежати 10-15 хвилин. Ефірні олії, яких багато в хризантемі, запобігають хворобі Паркінсона. А тим, у кого є така хвороба, потрібно постійно вдихати ефірні олії цих квіток і пити чай з хризантеми.

Рецепт чаю: столову ложку пелюсток залити окропом (приблизно 200 мілілітрів), залишити на 12 годин. Настій процідити і пити по 60 мілілітрів тричі на день за півгодини до їди. Вживати такий напій слід протягом місяця. Потім треба зробити 7-10 днів перерви і продовжити курс лікування.

Також чаї та настоянки з дрібноквіткової хризантеми використовують при лікуванні серцево-судинних хвороб. Хризантема стабілізує кровообіг і нормалізує функції вегетативної системи, знижує рівень холестерину в крові, діє як жарознижувальний засіб.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні