Комуналка

Доставка газу подорожчала: чому і чи можна платити менше?

Доставка газу: роз’яснення нюансів у сфері розподілу газу.

Чому платіжка зросла, якщо споживання газу не змінилося?

Зростання плати за розподіл газу пов’язане із затвердженням нових тарифів на послугу з 1 січня 2022 року.

У середньому в Україні доставка (розподіл) газу подорожчала на 3,9%. Але для кожного окремого облгазу розмір тарифу визначається окремо: він залежить від регіону, кількості споживачів та розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем. Ось чому варіюється і відсоток, який зросла плата за доставку газу того чи іншого оператора ГРМ.

Згідно з чинним законодавством, тарифи на послуги розподілу природного газу на наступний рік затверджуються НКРЕКУ щорічно наприкінці року, як правило, у грудні.

Чи встановила комісія нові тарифи для оператора ГРМ, можна перевірити тут .

Доставка газу: чому для розрахунку плати враховано більше кубів газу, ніж фактично використано за газовий рік?

Сума у платіжці за розділ газу залежить від обсягів спожитого палива. За основу береться обсяг використаного палива за попередній період (на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 до 30 вересня 2021), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевого Оператора ГРМ.

Проте є мінімальні обсяги споживання, визначені пунктом 2 глави 6 розділу VI Кодексу ДРМ, затвердженого постановою НКРЕКУ від 30.09.2015 № 2494:

39 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується лише для приготування їжі;

126 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

314 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, який не є побутовим.

Отже, навіть якщо ви споживаєте менше, вам нараховуватимуться ці мінімальні обсяги.

Група споживання газу визначається на момент укладання договору (залежно від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується у договорі на розподіл газу.

Наприклад, якщо в договорі зазначено групу споживання, згідно з якою газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, тобто підключено газовий котел, то мінімальний обсяг газу за рік, який береться для розрахунку плати за розподіл, становить 314 кубометрів.

Доставка газу: як не переплачувати?

Якщо споживач не користується газовим котлом, то йому слід звернутися до свого Оператора ГРМ із заявою про відключення газового котла та змінити категорію споживання у договорі про розподіл газу (наприклад, на «для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування) їжі» ).

Проте слід звернути увагу на те, що зміна групи споживання вплине на нарахування за розподіл тільки на майбутні періоди (тобто з 1 січня наступного року). Розраховані обсяги за минулий період залишаться на рівні чинної на той період групи споживання.

Хто може не сплачувати за доставку газу?

Плата за розподіл газу не нараховується тільки домогосподарствам, яким офіційно було припинено постачання (розподіл) газу, що підтверджується відповідним Актом припинення газопостачання.

Звертаємо увагу, що газопостачання має бути не просто припинено (опломбовано), а також має бути розірвано договір щодо розподілу газу.

Якщо споживач не бажає платити за розподіл газу, йому необхідно звернутися до свого Оператора ГРМ та написати заяву про припинення постачання (розподілу) газу із розірванням договору про розподіл газу. Але за необхідності відновлення газопостачання доведеться здійснити оплату за його підключення.

Читайте також:

Джерело: gazpravda

Новое на сайте

  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42
  • Новини

Ситуація на фронті залишається напруженою – зведення Генштабу на 18 травня

Противник, використовуючи перевагу в кількості особового складу, продовжує атакувати наші позиції. Українські захисники завдають ворогу…

18/05/2024 17:26
  • Новини

В Україні очікується паливний колапс: на заправках є запаси тільки на два тижні

Експерти очікують на виникнення дефіциту пального в країні. Розповідаємо в цьому матеріалі про фактори, які…

18/05/2024 16:25
  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02