П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаНафтогаз, Юрій Вітренко: яким буде тариф на газ із 1 травня

Нафтогаз, Юрій Вітренко: яким буде тариф на газ із 1 травня

Этот материал также доступен на русском языке
Керівник компанії Нафтогаз Юрій Вітренко розповів, яким буде тариф на газ із 1 травня.

З 1 травня українці отримають нові тарифи на газ. Про це керівник компанії “Нафтогаз” Юрій Вітренко розповів в інтерв’ю одному із засобів масової інформації.

За його словами, їх знову зафіксують цілий рік. При цьому новий фіксований тариф на газ може бути навіть нижчим за той, який побутові споживачі платять зараз.

Вітренко наголосив, що тарифи на газ в Україні не можуть існувати окремо від Європи. – Україна інтегрована у європейський ринок газу. Тому наші тарифи відповідають тій вартості газу, що складається у Європі.

Минулий рік ознаменувався безпрецедентним зростанням цін на газ не лише у Європі. В Україні побутові споживачі майже не відчули підвищення ціни на газ. Вона була зафіксована ще наприкінці квітня, і з 1 травня 2021 року українці отримували газ від своїх постачальників за фіксованими тарифами.

Наприкінці минулого опалювального сезону була надія, що влітку вартість газу в Європі впаде, і споживачі зможуть перейти на вигідніші місячні тарифи. Але всупереч логіці цей прогноз не виправдався, і ціна газу тільки зростала.

Як буде цього року, глава Нафтогазу не ризикнув затверджувати зі стовідсотковою упевненістю:

“Це відкрите питання. Все залежить від того, що буде на ринку. Зараз є припущення, що, починаючи з квітня, ціна падатиме. Якщо дивитися на форвардні ціни на наступне літо, то вони набагато нижчі від цієї зими”.

Ситуація може змінитися будь-якого дня. Це наочно показав минулий рік. На жаль, Україна менш енергоефективна за інші європейські країни. Тому в нас витрата газу на душу населення набагато вища, ніж у Європі.

Ближче до кінця квітня, стануть очевидними тенденції на газовому ринку. Поки що експерти вважають, що з початку травня вартість газу впаде.

Читайте також:

Джерело: Today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні