П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналка"Газпром": завершення транзиту газу через ГТС України

“Газпром”: завершення транзиту газу через ГТС України

Этот материал также доступен на русском языке
Газпром оголосив про завершення транзиту газу через Україну. Можливі проблеми з постачанням газу до України.

“Газпром” оголосив про завершення транзиту газу через Україну. Річний обсяг прокачування газу через нашу ГТС, передбачений контрактом, вичерпано. Згідно з контрактом, це 40 млрд кубометрів на рік – всі вони вже постачені в Європу.

Про це повідомив генеральний директор ТОВ “Оператор ГТС України” Сергій Макогон у своєму Facebook:

“Газпром” звітує про прокачування 40 млрд куб.м через Україну в 2021 році. Це майже на 30% менше, ніж у 2020 році, і на 45% менше, ніж у 2019 році».

Український топ-менеджер зазначив, що загальний обсяг постачань природного газу в країни ЄС цього року склав 145 млрд кубометрів. За останні 6 років це мінімальний обсяг газу, який постачала Росія в країни ЄС. – Це навіть менше, ніж минулого року.

 

Ціна на газ у Європі знову зростає. Вона вже склала 1500 доларів за тисячу кубометрів. Однак Росія не думає про збільшення транзиту на європейському напрямку – поки не запрацює “Північний потік-2”.

Чи за таких умов Україна зможе повноцінно забезпечувати себе газом з підземних сховищ?

Експерти попереджають, що може виникнути технічна проблема з постачанням газу в південні та східні регіони країни, які використовують транзитний газ, а не з підземних сховищ.

Через мізерність поставок, ціна на газ у Європі, посаджену Росією на “сухий пайок”, знову зростає. Вона вже становила 1500 доларів за тисячу кубометрів. Однак Росія і не думає збільшувати транзит у європейському напрямку – доки не буде запущено “Північний потік-2”.

Щоправда, незважаючи на заяву Газпрому про закінчення виконання контрактних умов, газ усе ще йде українською ГТС: як домовлялися – по 109 млн кубометрів на добу.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні