Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на світло

Тарифи на світло

Этот материал также доступен на русском языке
Змінити ціни на електроенергію для населення Кабмін планував іще з 1 липня.

Але введення нових тарифів відклали – щоправда, ненадовго, до 1 серпня. Поки що остаточного рішення щодо цього не ухвалено. Але газета «На пенсії» вивчила всю доступну на момент виходу номера інформацію і зробила свої висновки. Якщо припущення справдяться, то для небагатих споживачів мало що зміниться.

Для кого і на скільки зростуть тарифи?

Зараз тариф на електрику для побутових споживачів встановлено на рівні 1,68 гривні за кіловат. А, припустимо, з 1 серпня ціна одного кіловата електроенергії залежатиме від обсягів споживання:

  • до 100 кВт/год. – 1-1,20 гривні;
  • 100-300 кВт/год. – 1,68 гривні;
  • 300-500 кВт/год. – 2,30 гривні;
  • від 500 кВт/год. – 3,50 гривні.

Таким чином, тарифи для вразливих груп населення та «умовно багатих» будуть різні. За інформацією Міненерго, 40% населення України споживає в місяць менше 100 кВт/год. Тому в їхніх інтересах, щоб Кабінет Міністрів якомога швидше підкоригував цінову політику.

Енергетики прораховують кілька варіантів

Щоправда, імовірність того, що громадяни оплачуватимуть спожиту електроенергію сумлінно, експерти вважають досить низькою. Де є контроль, платити будуть за реальним споживанням. А от споживачі, до лічильників яких немає доступу, наприклад, можуть показувати 11 місяців до 100 кВт/год., а один раз – 800 кВт. Тому при такому сценарії облік і контроль просто необхідні.

Є в запасі у чиновників і ще один сценарій зміни тарифів – поетапне підвищення.

У квітні поточного року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прогнозувала, що цього року тариф на електроенергію може вирости на 30% і досягти 2,22 гривні, у 2023-му – 3,48 гривні за 1 кВт/год. І ці прогнози близькі до цінників, які планують ввести з 1 серпня. Питання – чи для всіх? Все-таки жевріє надія на перший, прийнятніший для споживача варіант.

Тариф також може залежати від регіону, що пов’язано з різними цінами на розподіл електроенергії. У Києві він найнижчий, у Луганській області – найвищий. Тож найменше платили б жителі Києва і Дніпропетровської області: 2,60-2,96 гривні за кВт/год. А найвищими ціни на електроенергію стали б в Івано-Франківській і Луганській областях: 3,70-4 гривні за кВт/год. Але поки що «регіональні» тарифи вводити не збираються.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні