П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіПенсію відсудили. Що далі?

Пенсію відсудили. Що далі?

Этот материал также доступен на русском языке
Одне з проблемних питань нашої держави - невиконання рішень судів в соціальній сфері. 

Йдеться про пенсії і соцвиплати, в тому числі – дітям війни, чорнобильцям, військовослужбовцям, переселенцям. Ситуація, що склалася, змушує людей засумніватися у справедливості судової системи, особливо коли вони роками ходять по колу в надії отримати належне. Виявилося, що ця проблема не менше хвилює і самих суддів, адже судочинство, яке не приносить результату, нікому не потрібне. Саме тому представники судової гілки влади звернулися до Міністерства соціальної політики та виконавчої служби Міністерства юстиції з тим, що час вже вжити заходів у розв’язанні багаторічної проблеми.

Які хитрощі вигадують чиновники?

Частина людей, які мають на руках позитивні судові рішення, свого часу не отримали грошей і просто чекають… Друга частина – активні борці, які знову і знову звертаються до судів з позовами вже про виконання судового рішення. Але і тут не у всіх виходить.

За словами Михайла Смоковича, глави Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України, з моменту появи адміністративної юстиції в 2005 році суперечки про виконання судових рішень складають понад два мільйони справ. Тільки в 2020 році таких справ було понад 140 тисяч, а за півроку 2021-го – понад 90 тисяч.

З одного боку, органи соціального захисту або управління Пенсійного фонду часто розводять руками. Мовляв, в казні немає коштів. Або нараховують належну суму, але не виплачують її. За словами голови Ради суддів України Богдана Монича, буває навіть так. Пенсійний фонд виконує рішення суду про перерахунок пенсії. Один місяць виплачує пенсію в новому розмірі, а наступного місяця повторно ухвалює рішення не платити її. І людина змушена повторно звертатися до суду з тим же питанням.

З іншого боку, не можуть змусити чиновників виконати рішення суду і представники виконавчої служби. Так, заступник міністра юстиції Андрій Гайченко повідомив про те, що у виконавчій службі перебувають десятки тисяч судових рішень. Але неможливо заарештувати рахунок Пенсійного фонду і стягнути заборгованість, як це можна зробити при стягненні зарплати з комерційної структури. В іншому випадку буде паралізовано решту виплат.

Інші заходи впливу теж є, але вони малоефективні. Виконавці можуть виписати два штрафи і повідомити про невиконання судового рішення до правоохоронних органів. Але є об’єктивна причина невиконання судових рішень – це відсутність фінансування. Немає грошей – нічого не можна зробити.

Шляхи вирішення: болючі і не дуже

Не варто забувати і про те, що боржники часто оскаржують рішення суду про виплати – і позивач знову в програші. Оскаржують держструктури і постанову про накладення штрафу. Буває, що судді скасовують постанови про штрафи, а заодно скасовують постанову про завершення виконавчого провадження, оскільки судове рішення не виконано. Якщо постанову про завершення виконавчого провадження скасовано, то і важелів впливу у виконавців більше немає. Замкнуте коло.

У підсумку – суди завантажені, виконавча служба завантажена, і начебто всі при справі, але результат нульовий. Що робити?

Виконавча служба Мін’юсту вважає, що єдиний вихід – або фінансування таких виплат, або зміна законодавства, яка дозволить стягувати кошти з боржників.

Віталій Музиченко, заступник міністра соціальної політики, запропонував створити окремий реєстр судових рішень і поступово, в межах фінансових можливостей, виплачувати наявну заборгованість. Але уточнив, що без додаткового ресурсу це неможливо. Є всього два шляхи: пряма дотація з держбюджету або підвищення податків.

Є варіант вирішення питання і у Галини Третьякової, голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Вона вважає, що підтримувати потрібно лише тих, хто перебуває у складній життєвій ситуації. В цілому слід відмовитися від зайвих соціальних гарантій, і її підрозділ посилено над цим працює.

***

Можна було спробувати зрозуміти пропозиції представника «соціального комітету», якби наші громадяни отримували гідні пенсії та соціальні виплати. Щоправда, в цьому разі і судових рішень було б не так багато. А тут навпаки – справедливості шукають ті, кого позбавили законних виплат і, дуже часто, – прирекли на злиденне існування. І якби людей запитали, де взяти гроші на виплати – відповідь була б однозначною. Треба збалансувати ці самі виплати, а то одним – мільйони, іншим – пару тисяч. І тоді не довелось би душити людей податками і звужувати належні за законом соціальні гарантії.

На замітку

Понад один трильйон гривень заборгувала Україна своїм громадянам за всю історію нашої держави.

(За інформацією Міністерства юстиції України)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні