Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЩо входить до абонплати?

Що входить до абонплати?

Этот материал также доступен на русском языке
Абонплата - це оплата послуги з розподілу природного газу.

«Нещодавно прочитав у газеті, з чого складається тариф на газ. У мене питання: а що входить до так званої абонентської плати? І чому вона різна в різних регіонах?

Іван Сергійович, м. Одеса»

Що закладено до тарифу?

Абонплата – це оплата послуги з розподілу природного газу. Під «розподілом» розуміється забезпечення цілодобового доступу споживачів до газорозподільної системи і власне доставка газу споживачам. Згідно з доповненням до постанови Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг “Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ«Одесагаз»” № 2459 від 16 грудня 2020 року, до структури тарифу входять такі витрати:

– виробничо-технологічні втрати;

– вартість матеріалів (паливо, електроенергія, витрати на ремонт, інші матеріальні витрати);

– витрати на оплату праці;

– амортизаційні відрахування;

– єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

– повірка та ремонт лічильників;

– витрати на заміну лічильників і (або) створення обмінного фонду лічильників;

– витрати на установку індивідуальних лічильників газу населенню.

Як розраховується сума платежу?

Абонплата за розподіл газу розраховується індивідуально для кожного домогосподарства залежно від обсягу споживання. Формула така: сума кубів газу, спожитого за минулий рік, множиться на тариф доставки. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року. Для кожного міста тариф за розподіл газу теж розраховується окремо. Він залежить від обсягів споживання газу, технічних особливостей мереж, їх довжини та специфіки споживання. Наприклад, що більше споживання газу та що менша довжина мереж, то менший тариф – і навпаки. На сьогодні тариф на послугу з розподілу газу, встановлений Нацкомісією для компанії «Одесагаз», становить 1,008 гривні за куб.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні