Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачЦіни на продукти: прогноз на літо

Ціни на продукти: прогноз на літо

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни на продукти зростають у всьому світі, і причиною цього стала не лише епідемія коронавірусу та інфляція.

Свою роль тут також відіграли і несприятливі погодні умови, холодна та пізня весна, а також зменшення виробництва деяких продуктів. Що ж буде з цінами на харчові продукти в Україні найближчим часом?

М’ЯСО: ціна далі зростатиме

Фото: ikar

В Україні м’ясо та м’ясні продукти дорожчають, так само, як і в усьому світі. На те є об’єктивні причини, хоча споживачів, гаманець яких стрімко спустошується, вони навряд чи можуть втішити. Одна з таких причин – підвищення вартості зерна, яке є основним видом корму для тварин, призначених на м’ясо. І хоча валовий збір зерна залишився колишнім, його продавці прагнуть заробити більше, бо попит на зерно зріс. У Міністерстві агрополітики намагаються регулювати ціни на м’ясо, але поки що результату це не дає. Тим більше що літо – сезон пікніків з шашликами, тому очікувати, що ціни на м’ясо, зокрема на свинину, впадуть, не варто. Але найбільше подорожчала яловичина, бо поголів’я великої рогатої худоби в країні постійно зменшується.

ЯГОДИ: урожай вищий, вартість нижча

Фото: aif

Фахівці вважають, що ягід цього року буде більше і вони будуть дешевші, ніж торік. Попри розвинені сільськогосподарські технології, головним чинником для отримання хорошого врожаю залишаються погодні умови. Цього року, як і торік, погодні умови не сприяли ранньому урожаю ягід. Водночас сильних заморозків не було, тому є надія, що ягідний сезон буде вдаліший. Передбачається, що урожай ранніх сортів суниці садової, малини та смородини зросте, а якщо ягід буде багато, то й ціна буде невисока. Втім, усе залежатиме від погоди у червні, адже це найважливіший для ягід місяць.

ФРУКТИ: дешевше не буде

Фото: triptoper

Українські аграрії пророкують неврожай фруктів у тих районах, де були сильні морози і весняні снігопади. Там вимерзло багато дерев, зокрема кісточкових. Найбільше постраждали абрикоси, черешня, персики, яблуні, бо їхня зав’язь була пошкоджена через холоди. Тому очікувати дешевих вітчизняних фруктів не варто. Експерти вважають, що ціни на кісточкові фрукти зростуть у межах 15% порівняно з минулим роком.

ОВОЧІ: в липні обіцяють помірні ціни

Фото: kidpassage.com

Зростання цін на вітчизняні овочі складе приблизно 20-30% і триватиме до середини червня, звичайно, якщо погода відповідатиме сезону. І лише коли на прилавки надійдуть овочі нового врожаю, які виросли у відкритому ґрунті, почнеться поступове зниження цін. Тобто до липня нас чекає великий вибір молодих овочів за помірними цінами. Зараз на прилавках ринків і магазинів багато імпортної овочевої продукції, що дешевша, ніж українська. Наприклад, турецькі помідори або молода картопля.

ЦУКОР: вартість стабілізують за рахунок імпорту

Фото: agroportal

З кожним місяцем ціна на цукор неухильно підвищується, і порівняно з квітнем уже зросла на 10 гривень. Уряд намагається стабілізувати ціни, для чого збільшив квоту на імпорт цукру. У Міністерстві економіки сподіваються, що ввезення цукру-сирцю і подальша його переробка в Україні дозволить знизити ціну. Чи призведе це до позитивних результатів, ми зможемо побачити за цінниками в магазинах. Крім того, в уряді вважають, що деякі цукровиробні компанії абсолютно необґрунтовано завищили ціни на соціально значущий продукт.

ХЛІБ: ціна далі зростатиме

Фото: Pixabay

За прогнозами експертів, вартість хліба протягом цього року трохи підвищиться, але надто швидко ціни рости навряд чи будуть. Експерти припускають, що у червні ціна на хлібобулочні вироби може зрости на 1,5%. Коли ж з’явиться зерно нового врожаю, підвищення цін має сповільнитися. Щоправда, при цьому все залежить від того, наскільки багатим буде урожай. Протягом літа ціни на хлібобулочні вироби можуть піднятися в межах 3%, але потім зростання цін зупиниться.

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ: до кінця літа вартість знизиться

Фото: 365news

Триває подорожчання молочних продуктів, найбільше зростають ціни на сметану та сир. Причина – погодні катаклізми минулого року. Засуха призвела до втрати посівів, а отже і кормів, через що молочні продукти зросли в ціні. Не останню роль у зростанні цін відіграло і подорожчання природного газу, електроенергії та палива, а також зменшення поголів’я корів. В Асоціації виробників молока припускають, що найближчим часом подорожчати можуть молоко, кефір, сметана, сир, вершкове масло і тверді сири. В середньому вартість молочних продуктів може збільшитися на 2,3%. Однак з огляду на те, що влітку надої зазвичай зростають і проблем з кормами немає, ціна на молоко в липні-серпні може навіть трохи впасти.

Ціни на деякі продукти хочуть знизити

В Україні можуть знизити ціни на соціально значущі продукти. У Верховній Раді на розгляді перебуває законопроект № 5425-2, яким пропонується зменшити ставку ПДВ з 20% до 14% на постачання та ввезення в Україну харчових продуктів, що мають важливе соціальне значення. Якщо законопроект буде схвалений, ціни на соціально значущі продукти стабілізуються і підвищуватися не будуть.

Що таке соціально значущі продукти?

Перелік соціально значущих продуктів затверджений постановою Кабінету Міністрів. До нього входять:

гречана крупа;

цукровий пісок;

борошно пшеничне вищого сорту;

макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту);

молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);

хліб житньо-пшеничний;

яйця курячі категорії С1;

птах (тушка куряча);

вода мінеральна негазована;

масло вершкове жирністю 72,5%.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні