Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіКористуєтеся банкоматом? Як не стати жертвою шахраїв?

Користуєтеся банкоматом? Як не стати жертвою шахраїв?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато які пенсіонери, особливо у великих містах, вже давно отримують пенсійні виплати через банкомати. Водночас дедалі більше обертів набирає шахрайство з банківськими картами: списання грошей з рахунку без відома власника, крадіжка паролів і ПІН-кодів.

І жертвою аферистів може стати кожен. До яких хитрощів вдаються шахраї і чи можна від них захиститися?

Основні правила безпеки

Способів заволодіння чужими грішми через банкомат шахраї придумали чимало. І щоб не стати жертвою грошових аферистів, слід дотримуватися певних запобіжних заходів.

1. Користуйтеся банкоматами, розташованими у відділках банків, магазинах, світлих багатолюдних місцях. Там складно непомітно встановити сторонні пристрої.

2. Уважно огляньте банкомат перед використанням. Якщо помітна невідповідність елементів за кольором або підозрілі деталі, то краще ним не користуватися.

3 . Під час введення ПІН-коду прикривайте клавіатуру рукою. Це допоможе уникнути крадіжки карткових даних за допомогою прихованих відеокамер.

4. Намагайтеся знімати гроші у знайомих вам банкоматах – адже можна зіткнутися і з фальшивими.

5. Користуйтеся банкоматом без допомоги сторонніх людей. Добровільні «помічники» можуть виявитися аферистами.

6. Запам’ятайте ПІН-код вашої кредитної картки не записуйте на листочку або в телефон.

7. Нікому не передавайте свою банківську карту. Не повідомляйте її дані (номер, ПІН-код) навіть фахівцям банку. Банківські службовці не дзвонять клієнтам і не запитують код з карти і вже тим більше ПІН-код.

8. Періодично змінюйте ПІН-код. Зокрема – обов’язково після отримання картки від банку.

9. Користуйтеся смс-повідомленнями по карті. Завдяки цим оповіщення ви бачите всі фінансові рухи: де і коли знімалися гроші. Тому в жодному разі не відключайте смс-інформування.

10. Перевіряйте інформацію. Зателефонувавши вам, шахраї можуть видавати себе за ваших знайомих, говорити, що хтось із ваших близьких потрапив у біду і тому терміново потрібно перевести гроші.

Як повернути гроші?

Якщо банкомат видав не всю заявлену суму або прийшло повідомлення про зняття грошей з вашого рахунку, яке ви не здійснювали, слід терміново зателефонувати до банку (номер телефону є на звороті картки). І попросити, щоб заблокували картку. Блокування картки банківські працівники здійснюють за лічені хвилини. Згідно з законодавством і правилами роботи платіжних систем, банки повинні провести розслідування фактів шахрайства. Якщо провини клієнта немає – повернути йому гроші.

І, звичайно, обов’язково треба звернутися до поліції.

Будьте уважні – грошей не втрачайте!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні