Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЗемля: продано!

Земля: продано!

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 липня в Україні набере чинності закон про ринок землі. Це дасть можливість продавати і купувати земельні ділянки, призначені для сільськогосподарських робіт. Навколо ухвалення закону про землю та зняття мораторію на її продаж досі точиться багато суперечок і дискусій. Однак, що б там не було, закон набирає чинності вже в липні і потрібно розуміти, що нас чекає найближчим часом.

Хто зможе купувати землю?

З 1 липня 2021 року земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть купувати фізичні особи – громадяни України. Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. Громадяни інших держав сільськогосподарські ділянки в Україні поки що купувати не зможуть – до проведення відповідного референдуму. Починаючи з 1 січня 2024 року купувати землю сільгосппризначення зможуть і юридичні особи. Банк може отримати землю у власність лише як заставне майно і повинен продати за два роки.

Иллюстративное фото

Скільки землі можна придбати?

Згідно з законодавством, з 1 липня площа придбаної сільгоспділянки не мусить перевищувати 100 гектарів. При цьому розмір сільгоспземель, придбаних раніше, може бути й більший.

Площа земельних ділянок, що їх від січня 2024 року зможуть купувати юридичні особи, не мусить перевищувати 10 тисяч гектарів.

Які є особливості купівлі-продажу землі?

Процедура купівлі-продажу сільськогосподарської землі матиме певні особливості.

1. Перевірка покупця нотаріусом

Покупця перевірятимуть щодо можливості придбання ним ділянки тієї чи іншої площі. Така перевірка буде проводитися з використанням відомостей з Державного реєстру прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Якщо за результатами перевірки буде виявлено невідповідність тим чи іншим вимогам, нотаріус відмовить в оформленні угоди.

2. Перевірка за суб’єктними ознаками

Покупця або власника земельної ділянки перевірятимуть за суб’єктними ознаками. В Україні визначено перелік осіб, яким за будь-яких умов заборонено отримувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Якщо такому громадянину сільгоспземля дістанеться у спадок, то протягом року вона підлягає продажу.

3. Безготівкові розрахунки

Розрахунки, пов’язані зі сплатою за сільськогосподарські земельні ділянки, мають проводитися лише в безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банку, з якого будуть перераховуватися кошти.

4. Походження грошей

Джерела походження коштів для придбання земельної ділянки мусять бути підтверджені документально.

Що буде заборонено?

Після відкриття ринку з 1 липня буде заборонено продаж землі:

  • іноземцям – до результату референдуму;
  • громадянам Росії та представникам терористів;
  • офшорним компаніям;
  • якщо земля розташована в межах 50 кілометрів від державного кордону;
  • якщо це державна або комунальна земля.

Чи можна змінювати цільове призначення землі?

Така зміна є можливою, наприклад, для ділянок, розташованих уздовж основних трас. Якщо там можна побудувати автозаправну станцію або готель, вартість землі становитиме 10 тисяч доларів за гектар і більше.

Новий закон дозволяє органам місцевого самоврядування змінювати цільове призначення ділянок, які перебувають у приватній власності. Виняток – лише для особливо цінних земель. У такому разі парламент не буде узгоджувати зміну їх цільового призначення.

Скільки може коштувати земля?

Ціна не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку. А після відкриття ринку землі вона буде поступово зростати. Про це говорять експерти. Тож з продажем ділянок квапитися не варто.

На думку фахівців Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру), розкид цін на землю в різних областях України стане досить істотним. Ціна залежатиме від конкуренції за ділянку та можливості зміни її призначення.

У Держгеокадастрі розповіли, якою може бути ціна сільськогосподарської ділянки після введення ринку землі з 1 липня 2021 року.

Області з дешевою землею (ціна за гектар):

Черкаська – від 1875 до 2500 доларів;

Чернівецька – вiд 1850 до 2470 доларів;

Харківська – від 1845 до 2460 доларів;

Кіровоградська – від 1770 до 2360 доларів;

Донецька – від 1725 до 2300 доларів.

Області з дорогою землею (ціна за гектар):

Житомирська – від 11100 до 11590 доларів;

Львівська – від 11200 до 11600 доларів;

Волинська – від 11215 до 11620 доларів;

Рівненська – від 11220 до 11630 доларів;

Чернігівська – від 11340 до 11760 доларів.

Иллюстративное фото

* Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні