Сьогодні ж багато хто нехтує насінням, не включаючи його повноцінно до свого раціону. І дуже дарма!
Після численних досліджень вчені довели, що у тих, хто на постійній основі вживає в їжу різноманітне насіння, рідше спостерігається дефіцит вітамінів та інших життєво важливих речовин.
Насіння добре себе показало, як помічники в процесах одужання та відновлення організму. А ще вони вважаються дієтичним продуктом завдяки низькому глікемічному індексу і великій кількості клітковини.
Багато яке насіння є повноцінним харчовим продуктом, яке допоможе заповнити нестачу корисних речовин, знизити вагу або налагодити роботу шлунку.
Насіння чіа є чемпіоном з вмісту харчових волокон, або клітковини, воно – чудове джерело Омега-3 жирних кислот і містить велику кількість антиоксидантів. У шлунку насіння чіа набухає, перетворюючись на гелеподібну масу. Вона допомагає надовго зберегти відчуття ситості. Насіння чиа можна додавати в йогурти, каші, сир, салати.
Насіння конопель ніякого відношення до наркотику не має, бо вирощене для харчування насіння конопель відрізняється від того, яке використовують з медичною метою. У насінні конопель міститься рослинний білок, який за складом схожий на тваринний, залізо, кальцій та магній, омега-6 та омега-3 жирні кислоти. Додавати насіння конопель можна в каші, супи, салати.
Насіння гарбуза. Головна користь насіння гарбуза полягає у високому вмісті заліза та цинку. Гарбузове насіння корисне як у сирому, так і у смаженому вигляді. Його можна використовувати як добавку до йогуртів, каш, хліба, супів і салатів.
Насіння льону містить речовини, що посилюють кровотік і благотворно впливають на серцево-судинну систему організму. Льон вважається одним з найкращих джерел розчинних волокон, які допомагають підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Крім того, насіння льону підвищує апетит. Перед вживанням його краще подрібнити в кавомолці, а краще – додавати до салатів.